De overheid onderzoekt of het verzekeraars kan verbieden om het losgeld te vergoeden dat door ransomware getroffen bedrijven en organisaties betalen. Daarnaast wordt gekeken naar hoe overheden om moeten gaan met ransomware, waaronder losgeldbetalingen. Dat laat demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid weten. Er is volgens de bewindsman nog geen beslissing genomen.
Allerlei verzekeringsmaatschappen bieden inmiddels "cyberverzekeringen" aan waarbij het losgeld wordt vergoed dat slachtoffers van ransomware betalen om hun bestanden terug te krijgen. Volgens sommige experts zijn aanvallers hierdoor veel hogere losgeldbedragen gaan vragen. "Door losgeld te betalen worden criminele activiteiten beloond en gestimuleerd. Daarnaast is de verwachting van de politie dat het betalen van losgeld leidt tot meer aanvallen van ransomware", liet Grapperhaus eerder weten.
De minister zegt dat hij begrip heeft voor de moeilijke positie waarin slachtoffers van ransomware zich soms bevinden. "Een algemeen verbod op het betalen van losgeld kan leiden tot minder losgeldbetalingen, maar kan ook grote nadelige effecten hebben. Op dit moment is er geen voornemen om losgeldbetalingen wettelijk te verbieden", reageert hij op Kamervragen van de VVD. Wel wordt de mogelijkheid van een verbod op het vergoeden van losgeldbetalingen door verzekeraars onderzocht.
Afsluitend stelt Grapperhaus dat de meest wenselijke wijze van het beperken van losgeldbetalingen ligt in het voorkomen dat personen en organisaties slachtoffer worden van ransomware. "Preventie vormt een belangrijk onderdeel bij het tegengaan van cybercrime, waaronder ook ransomware. Het beeld is dat bij veel succesvolle ransomware-aanvallen de basismaatregelen onvoldoende getroffen zijn."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.