image

Privacy First verliest hoger beroep in zaak over UBO-register

dinsdag 16 november 2021, 15:17 door Redactie, 7 reacties

Stichting Privacy First heeft het hoger beroep verloren in de zaak die het tegen de Staat over het UBO-register had aangespannen. Volgens de privacystichting is het UBO-register in strijd met het grondrecht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

UBO staat voor Ultimate Beneficial Owner en betreft de eigenaar of eigenaren van een onderneming of de mensen die zeggenschap over een organisatie hebben. Sinds 27 september vorig jaar moeten organisaties UBO's in het UBO-register inschrijven. Het register volgt uit de Europese vijfde anti-witwasrichtlijn en moet financieel-economische criminaliteit tegengaan, zoals witwassen van geld, belastingontduiking, fraude en financiering van terrorisme.

Een deel van de gegevens van de UBO is openbaar. Het gaat om voornaam en achternaam, geboortemaand en -jaar, nationaliteit, woonstaat en aard en omvang van het economische belang van de UBO. Tegen betaling van 2,50 euro per uittreksel kan er in het UBO-register worden gezocht. De openbaarheid van gegevens zou volgens de EU een afschrikkende werking hebben op personen die geld willen witwassen of terrorisme willen financieren.

Privacy First startte een kort geding en vroeg de rechter om het UBO-register tijdelijk buitenwerking te stellen. Ook vroeg de privacyorganisatie het Gerechtshof Den Haag om prejudiciële vragen over het UBO-register te stellen aan het Europees Hof van Justitie. Op beide punten werd Privacy First in maart van dit jaar in het ongelijk gesteld. Daarop tekende de stichting bezwaar aan, maar trekt nu ook in hoger beroep aan het kortste eind.

"De oplossing moet komen van de hoogste Europese rechter, het Hof van Justitie van de EU. Die zal hier medio 2022 over oordelen. Ik verwacht dat die een streep door de openbaarheid van het UBO-register zal zetten. Het Nederlandse UBO-register is nog nauwelijks gevuld en ik raad iedereen aan zolang mogelijk te wachten", zegt Otto Volgenant van Boekx Advocaten, de advocaat van Privacy First.

Reacties (7)
16-11-2021, 18:53 door Anoniem
Bizar hoeveel onrecht rechters spreken. NIet vreemd wanneer bv in de raad van state veel medeplichtige politici zitten die aantoonbaar anti mensenrechten zijn. Onze grondwet staat dankzij dit soort figuren praktisch bij het grofvuil. Schande zal men er van spreken in de toekomst
17-11-2021, 03:56 door Anoniem
Hier slaat Privacy First toch echt de plank mis. Private personen verbergen vermogen geholpen door schimmige trustconstructies terwijl Jan Modaal braaf z'n belasting af kan dragen. Grote stappen snel thuis; door de grote namen aan te pakken kan er veel belastinggeld geïnd worden dat anders bij mensen zou zijn blijven plakken die toch al veel te veel geld hebben.
17-11-2021, 08:36 door Anoniem
Door Anoniem: Bizar hoeveel onrecht rechters spreken. NIet vreemd wanneer bv in de raad van state veel medeplichtige politici zitten die aantoonbaar anti mensenrechten zijn. Onze grondwet staat dankzij dit soort figuren praktisch bij het grofvuil. Schande zal men er van spreken in de toekomst
Het probleem waar rechters mee zitten is, dat wanneer de eerste en tweede kamer een wet aannemen, deze moeilijk via de rechter is aan te vechten. Deze UBO komt voort uit internationale afspraken en moet dan gehandhaafd worden. Wat we niet hebben, maar zelfs volgens de EU zouden moeten hebben, is een soort constitutioneel hof, dat de bevoegdheid heeft om wetten terzijde te schuiven, b.v. omdat er grondwetsartikelen geschonden worden.
17-11-2021, 09:24 door Bitje-scheef
Deze zaak zou eigenlijk voor het EU hof moeten worden uitgevochten. Hierin zou NL gedaagd moeten worden.
17-11-2021, 10:17 door Anoniem
Door Anoniem: Hier slaat Privacy First toch echt de plank mis. Private personen verbergen vermogen geholpen door schimmige trustconstructies terwijl Jan Modaal braaf z'n belasting af kan dragen. Grote stappen snel thuis; door de grote namen aan te pakken kan er veel belastinggeld geïnd worden dat anders bij mensen zou zijn blijven plakken die toch al veel te veel geld hebben.

De UBO zou o.a. moeten dienen tegen witwassen. De openbaarheid van een dergelijk register valt inderdaad te betwisten. Er zijn andere mogelijkheden om en de UBO te registreren en deze niet openbaar te maken.
17-11-2021, 10:57 door Anoniem
Door Anoniem: Hier slaat Privacy First toch echt de plank mis. Private personen verbergen vermogen geholpen door schimmige trustconstructies terwijl Jan Modaal braaf z'n belasting af kan dragen. Grote stappen snel thuis; door de grote namen aan te pakken kan er veel belastinggeld geïnd worden dat anders bij mensen zou zijn blijven plakken die toch al veel te veel geld hebben.
Ja maar dat probleem kom je helaas wel vaker tegen bij privacy voorvechters. Ze zijn helemaal verblind door hun eigen
stokpaardje maar het maatschappelijk belang van het doorbreken van privacy, wat best veel groter kan zijn dan het
belang van het hebben van privacy, daar houden ze helemaal geen rekening mee.

We hebben hier te maken met een samenleving. SAMENleving. Dat is niet een collectie van geisoleerde individuen.
17-11-2021, 23:24 door laptopleon
In principe ben ik voorstander van maximale openheid van zaken, maar de wetten zijn nou eenmaal juist sterk voor privacy, soms tot in het overdrevene.

OK, het zij zo, maar dan is het niet uit te leggen waarom de UBO-gegevens ineens wél openbaar moeten zijn voor iedereen. Voor de fiscus: ja, prima – maar die kan er altijd al bij. Voor mijn part ook nog voor financiële instellingen vanwege kredietwaardigheid en voorkomen fraude etc. Maar waarom moet de buurman kunnen zien wat jouw belang in een bedrijf is en waarom moet iedereen kunnen zien wat je geboortedatum is?

Sowieso gaat dit ivo-register niks helpen, want criminelen gebruiken gewoon een stroman cq veredelde geldezel, zoals altijd.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.