image

Alternatief straftraject voor jonge cybercrimineel Hack_Right 26 keer ingezet

donderdag 18 november 2021, 10:52 door Redactie, 7 reacties

Het pilotprogramma Hack_Right, een alternatief straftraject voor jonge cybercriminelen, is sinds de start eind 2018 in totaal 26 keer ingezet. Dat laat demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid weten naar aanleiding van vragen over de begroting van zijn ministerie. Hack_Right is een initiatief van de Politie en Openbaar Ministerie (OM) in samenwerking met Reclassering Nederland, Halt en de Raad voor de Kinderbescherming.

Het werd bedacht om 'first offenders' op het rechte pad te krijgen en te houden en vormt een alternatief, onderdeel of aanvulling op een strafrechtelijk traject. Alleen jongeren die bekennen, geen zeer ernstige vormen van cybercrime hebben gepleegd en bereid zijn zich op een positieve manier te ontwikkelen, komen ervoor in aanmerking. Daarnaast moet het om een eerste cyberdelict gaan.

Hack_Right bestaat uit vier modules, namelijk herstel, training, alternatief en coaching. Via de modules wordt geprobeerd het gedrag van de jongeren te veranderen. In de meeste gevallen maakt een leeropdracht onderdeel uit van het Hack_Right-traject. Jongeren doen hierbij een opdracht voor een deelnemend bedrijf.

Het programma is in totaal nu 26 keer ingezet. Veertien keer voor jongeren in de leeftijd van 16 tot 18 jaar, acht keer in de leeftijd van 18 tot 23 jaar en vier keer in de leeftijd van 23 tot 30 jaar. Het heeft op dit moment de status van een project en de komende drie jaar wordt bekeken of het kan worden opgenomen in het reguliere pakket aan interventies, laat Grapperhaus weten.

De minister meldt verder dat, om meer zicht te krijgen op de in- en doorstroom van cyberdaders in de strafrechtketen en eventuele knelpunten daarbij, op dit moment onderzoek wordt uitgevoerd. Dit onderzoek zou halverwege volgend jaar gereed moeten zijn.

Reacties (7)
18-11-2021, 11:27 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 18-11-2021, 11:29
" Alleen jongeren die bekennen, geen zeer ernstige vormen van cybercrime hebben gepleegd "

Gelukkig liegen jongeren nooit als ze weten dat ze er mee weg komen als ze bekennen niks ernstig gedaan te hebben.
En ze waren toevallig maar 1x betrapt. Dan is het niet zo erg.
Aanpakken dat tuig.
Een cybercrime is ook een vorm van liegen. Daar begon het al mee.

En wat is die alternatieve straf?
Ouderen helpen met hun computer?
18-11-2021, 11:44 door Anoniem
Door BertG.: " Alleen jongeren die bekennen, geen zeer ernstige vormen van cybercrime hebben gepleegd "

Gelukkig liegen jongeren nooit als ze weten dat ze er mee weg komen als ze bekennen niks ernstig gedaan te hebben.
En ze waren toevallig maar 1x betrapt. Dan is het niet zo erg.
Aanpakken dat tuig.
Een cybercrime is ook een vorm van liegen. Daar begon het al mee.

En wat is die alternatieve straf?
Ouderen helpen met hun computer?
We kunnen ze natuurlijk ook gewoon in de cel gooien. Dat is vast een stuk effectiever qua rehabilitatie.

Zullen we gewoon de resultaten even afwachten voor we zo'n project afschieten? Op deze manier hou je mensen uit het gevangenissysteem (duur, ineffectief, enz) en laat je ze een taakstraf uitvoeren en tegelijk bied je ze een perspectief qua baankansen. Als dat effectief is, is dit gewoon een goed idee.
18-11-2021, 12:06 door Anoniem
Typisch Nederland. Fout gedrag belonen met een soort van cursus/opleiding. Als je niet stout bent krijg je geen cursus/opleiding.
18-11-2021, 12:18 door [Account Verwijderd]
'jongere cybercrimineel'... is dat een rekbaar begrip? Dat lijkt er wel op.

Als de trend om iemand van 29 jaar oud een jongere' te noemen doorzet wordt dat een precedent in het strafrecht waar een straatovervaller die 29 jaar oud zich ook op kan gaan beroepen:

"Heb meelij met mij meneer de rechter, u ziet ik ben nog maar een jongere, "Kijk, (hij wijst op een pukkel naast zijn neus) dit is het bewijs: een jeugdpuistje dat ik gisteren nog heb uitgeknepen."

Kom toch! Een 'jongere zijn' stopt bij het bereiken van de leeftijd van 21 jaar en het staat al helemaal in schril contrast met het sociologisch/pedagogisch geconstateerde, door onderzoeken vastgestelde feit dat volwassen maatschappelijk gedrag op almaar jongere leeftijd plaatsgrijpt, vaak al met aanvang van de adolescente leeftijd, of soms nog eerder.

Ik ben een groot voorstander van het toepassen van 'leerzame straffen', maar als een verdachte van een crimineel feit zich tot zijn dertigste levensjaar kan kan gaan beroepen op: "sorry, ik ben nog maar een jongere" is dat voor mij een stap coulance té ver.
18-11-2021, 13:04 door [Account Verwijderd]
Je weet van tevoren dat je bezig bent met iets crimineels.
En dat kan dan gevolgen hebben. Je had er ook niet aan kunnen beginnen.
Anders kunnen we beter allemaal crimineel worden.
En een misdaad mag nooit beloont worden met een opleiding of cursus.
Het nodigt bijna uit om als je geen geld heb om een opleiding of cursus te betalen.
Je gaat je dan inderdaad afvragen waarom zou ik nog gaan werken voor een schijt loon.
En iemand van net onder de 30 nog als jeugdige behandelen is natuurlijk helemaal van de pot gerukt.
Bij mij houd dat wel zo een beetje op als je 18 bent.
18-11-2021, 13:17 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 18-11-2021, 13:18
Misschien een ideetje voor die grappenmakers daar.
voor de eerste keer gepakt zonder rijbewijs levert dan een rij opleiding + een examen op.
Weet je zeker dat ie nooit meer zonder rijbewijs rond gaat rijden.
Dat zal ze leren.

Of moeten we zo iemand maar meteen bekeuren en in de gevangenis stoppen als iemand ze boete niet kan betalen.
Daar leren ze niks van.
18-11-2021, 15:44 door Anoniem
Door Anoniem: Typisch Nederland. Fout gedrag belonen met een soort van cursus/opleiding. Als je niet stout bent krijg je geen cursus/opleiding.

Tot ongeveer het 24ste levensjaar zijn de hersenen van jongvolwassenen nog volop in ontwikkeling. Dan valt er voor het bureau Halt of de Reclassering nog iets te doen aan de gebrekkige ethiek en ontwikkeling van zo'n jonge delinquent, dus dan valt er nog enige winst te behalen. Het alternatief is celstraf, en dat kost geld.

Een gratis 'educatie' weggeven aan de 'hogeschool voor de criminaliteit', op kosten van de belastingbetaler, is meestal onwenselijk, omdat de kans dat ze daar meer verkeerde 'vrienden' opdoen, en dat ze later in herhaling vallen, dan tamelijk groot is. Een draaideurcrimineel. Dan stapelen het leed van slachtoffers en de maatschappelijke schade zich op.

Veel slimmer is het, vanuit het maatschappelijk en kosten oogpunt, om zo'n jonge knul of meid met de nodige overreding en gerechtelijke dwang te bewegen om zijn of haar ethiek en toekomstperspectief te verbeteren. Wetende dat de plug van het afvoerputje op elk moment uit hun warme bad kan worden weggetrokken...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.