Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft van 2016 tot en met 2020 in totaal 455 datalekken bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gemeld. Het gaat hier niet alleen om het ministerie, maar ook de verschillende instanties die onder het departement vallen, zoals screeningsautoriteit Justis, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV), het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).
Het aantal datalekken dat Justitie bij de AP meldde kent een stijgende lijn. In 2016 ging het nog om 36 datalekken, gevolgd door 41 datalekken in 2017, 96 datalekken in 2018, 143 datalekken in 2019 en 139 datalekken in 2020. "De rode lijn in deze datalekken zijn fouten van medewerkers in individuele zaken. Het betreft het vermelden van verkeerde adressen voor fysieke post alsmede die bij digitale post, en onvolledig anonimiseren van documenten", aldus demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.
De vaste commissie voor Justitie en Veiligheid had de minister gevraagd hoeveel datalekken er de afgelopen jaren hadden plaatsgevonden en of er een rode lijn te vinden was in de oorzaak hiervan. De minister merkt op dat het ministerie vorig jaar is begonnen met het project "Weerbaar JenV". Sinds begin van dit jaar volgen medewerkers als onderdeel van dit project jaarlijks een verplichte e-learningcursus over veilig werken met informatie.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.