De meeste Nederlanders vinden het prettig om een NL-Alert testbericht te ontvangen, zo stelt het ministerie van Justitie en Veiligheid op basis van eigen onderzoek. De overheid verstuurt twee keer per jaar een testbericht waarmee burgers kunnen controleren of hun telefoon goed staat ingesteld om NL-Alert te ontvangen. Volgens onderzoeksbureau Kantar worden de testberichten door negentig procent van de Nederlanders van twaalf jaar en ouder ontvangen.
Deze testberichten spelen een belangrijke rol om echte NL-Alerts te herkennen, zo stelt het ministerie. 74 procent van de Nederlanders die het eerste NL-Alert testbericht van dit jaar ontvingen kunnen namelijk hierdoor een NL-Alert bij een echte noodsituatie herkennen. Aanstaande maandag 6 december wordt om 12.00 uur het tweede testbericht van dit jaar uitgezonden. Via NL-Alert waarschuwt en informeert de overheid burgers over noodsituaties.
Zo staat erin een NL-Alert vermeld wat eraan de hand is, wat er moet worden gedaan en waar verdere informatie is te vinden. Op de meeste mobiele telefoons die in Nederland worden verkocht is NL-Alert al ingesteld. Het is mogelijk om de ontvangst van NL-Alert op de telefoon uit te schakelen. Gebruikers ontvangen dan geen controleberichten meer, maar ook geen meldingen bij noodsituaties.
NL-Alert maakt gebruik van cell broadcast, een techniek om tekstberichten via de zendmasten van alle providers uit te zenden. Naast het versturen van berichten naar telefoons is NL-Alert ook op steeds meer digitale vertrekborden bij haltes van bus, tram en metro en op digitale reclamezuilen te zien.
"Ontvang je een NL-Alert op je mobiel, dan hoor je een hard en doordringend alarmgeluid. Dit klinkt anders dan een normaal bericht. Let wel op, het NL-Alert testbericht kan luid binnenkomen wanneer je je oordopjes of een koptelefoon gebruikt", zo waarschuwt het ministerie. Het eerste testbericht voor 2022 staat gepland voor 13 juni 2022.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.