Demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de Log4j-kwertsbaarheid. Volgens de bewindsman laat het beveiligingslek het belang van onze digitale veiligheid zien en dat het volgende kabinet moet inzetten op het versterken van de digitale weerbaarheid van Nederland.
De afgelopen dagen is onder coördinatie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), door het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en het ministerie van Economische Zaken, intensief samengewerkt met vakdepartementen, medeoverheden, diverse (vitale en niet-vitale) aanbieders en andere organisaties binnen de cybersecuritygemeenschap, zo laat Grapperhaus weten.
Zo heeft het NCSC vitale aanbieders en andere schakelorganisaties binnen het Landelijk Dekkend Stelsel van cybersecurity samenwerkingsverbanden geïnformeerd. Tevens zijn de toezichthouders ingelicht en hebben het NCSC, Digital Trust Center (DTC) en het nationale Cyber Security Incident Response Team voor digitale dienstverleners (CSIRT-DSP) een gezamenlijk Webinar voor it-experts verzorgd over Log4j, waar zo'n 2400 mensen aan deelnamen.
"Vanzelfsprekend is er ook aandacht voor de mogelijkheid dat de vitale infrastructuur of dat vitale belangen geraakt worden. Verstoring van een vitaal proces kan de continuïteit van dit proces ernstig raken", merkt Grapperhaus op. Eerder waarschuwde het NCSC dat het zeer waarschijnlijk is dat in de komende weken ransomware-aanvallen en datalekken plaatsvinden.
De minister voegt toe dat de komende dagen het beeld wat betreft de impact van het Log4j-lek nader zal worden geduid. "Ook zal door onze ministeries worden gewerkt aan een handelingsperspectief in het kader van de uitoefening van de respectievelijke taken van de ministeries, indien en voor zover de kwestie zich langer zal voordoen", schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer.
Afsluitend stelt Grapperhaus dat de Log4j-kwetsbaarheid aantoont hoe belangrijk onze digitale veiligheid is. "Het kabinet werkt daarom aan de versterking van de digitale weerbaarheid via de Nederlandse Cyber Security Agenda (NCSA). Desondanks neemt het dreigingsniveau toe", aldus de minister. "Dat is zorgwekkend, zeker in combinatie met onze afhankelijkheid van digitale systemen. Het is daarom van groot belang dat ook het volgende kabinet inzet op het versterken van de digitale weerbaarheid van Nederland."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.