Het ministerie van Economische Zaken trekt de komende drie jaar in totaal drie miljoen euro uit voor projecten die de digitale weerbaarheid tegen cyberaanvallen vergroten en de eerste zes subsidieontvangers zijn vandaag door het Digital Trust Center (DTC) van Economische Zaken bekendgemaakt.
Het gaat om stichting Dutch Institute for Vulnerability Disclosure, stichting ECP, stichting The Hague Security Delta, stichting Cyber Safety Noord Nederland en de bedrijven MMOX en KMO Development. Het DIVD, dat onderzoek doet naar kwetsbaarheden in software en organisaties waarschuwt wanneer ze kwetsbare software draaien, zal de komende drie jaar worden gesubsidieerd.
"Het DIVD levert hiermee een belangrijke bijdrage aan de cyberweerbaarheid van Nederland. Ook is het instituut een platform voor experts van beveiligingsbedrijven die gezamenlijk onderzoek doen om het internet veiliger te maken. Hier heeft het mkb heeft voordeel van", aldus het DTC, dat opmerkt dat het DIVD betaalde krachten nodig heeft om verder te groeien.
Stichting ECP gaat de subsidie gebruiken voor het opzetten van een ddos-clearinghouse om ddos-aanvallen te bestrijden. The Hague Security Delta gaat samen met Greenport West-Holland een cyberweerbaarheidscentrum opzetten om expertise en informatie rond cybersecurity-vraagstukken met de tuinbouwsector te delen.
De subsidieregeling is de komende drie jaar beschikbaar. Naast bedrijven die samenwerken kunnen ook stichtingen een subsidieaanvraag indienen. Per plan kan maximaal 200.000 euro subsidie worden ontvangen, waarbij er maximaal 1 miljoen euro per jaar beschikbaar is. Sinds de eerste subsidieronde in 2018 zijn negentien samenwerkingsprojecten gesubsidieerd vanuit deze regeling. Tussen de inzendingen zaten hacklabs, bewustwordingscampagnes, ontwikkeling van onderwijsmaterialen over cyberveiligheid en bedrijvenworkshops.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.