image

Universitair hoofddocent hekelt privacyrisico's Nationaal Media Onderzoek

zondag 9 januari 2022, 11:42 door Redactie, 22 reacties

Aan het Nationaal Media Onderzoek van onderzoeksbureau Ipsos kleven allerlei beveiligings- en privacyrisico's waardoor er een uitgebreid beeld van deelnemers kan worden verkregen dat met allerlei partijen wordt gedeeld, zo waarschuwt Jaap-Henk Hoepman, universitair hoofddocent bij de Radboud Universiteit Nijmegen en privacyonderzoeker, op zijn persoonlijke blog Xot.nl.

Het Nationaal Media Onderzoek brengt het mediagebruik van Nederlanders in kaart voor televisie kijken, radio luisteren, internetgebruik en het lezen van dagbladen en tijdschriften, zowel online als offline. Het is een initiatief van Stichting KijkOnderzoek (SKO), Stichting Nationaal Luister Onderzoek (NLO), Stichting Nationaal Onderzoek Multimedia (NOM) en de Verenigde Internet Exploitanten (VINEX).

Ook zijn alle grote Nederlandse media-exploitanten betrokken. Denk daarbij aan televisiezenders zoals NPO en RTL, de uitgevers van de Telegraaf, de Volkskrant en alle andere landelijke en regionale dagbladen, maar ook uitgevers en radiozenders.

Om aan het onderzoek deel te nemen moeten deelnemers de MediaCell-app en een vpn installeren, alsmede tracking door de app toestaan. Tevens moeten deelnemers de app toegang tot hun microfoon geven. Via deze toegang kan de app luisteren naar digitaal gecodeerde televisie- en/of radio-uitzendingen. Zo wordt er bijgehouden waar deelnemers naar kijken of luisteren.

De app meet ook welke websites deelnemers bezoeken en de apps die ze gebruiken. Hiervoor wordt de vpn-verbinding gebruikt, die ervoor zorgt dat al het verkeer van de smartphone via de servers van Ipsos/Kantar loopt. Zo kunnen de onderzoeksbureaus de internetactiviteiten van deelnemers bijhouden. Daarnaast willen de onderzoekers ook de zoekopdrachten van deelnemers kunnen inzien.

Hiervoor is het nodig een extra rootcertificaat op de smartphone te installeren, wat in de handleiding wordt uitgelegd (pdf). "In essentie creëert dit een groot beveiligingsprobleem op je smartphone: wat Ipsos betreft is al je internetverkeer niet langer versleuteld. Ipsos kan dus meekijken met alles wat je op het internet doet. Bijvoorbeeld de zoektermen die je intypt", waarschuwt Hoepman.

Hij merkt op dat Ipsos via het Nationaal Media Onderzoek veel gegevens van deelnemers verzamelt. "Eigenlijk verzamelen ze eigenlijk bijna alles wat redelijkerwijs via een smartphone te verzamelen is. Ik zeg wel eens dat een smartphone een Stasi agent in je broekzak is. Ipsos benut die potentie om zoveel mogelijk informatie over jou te verzamelen", aldus de universitair hoofddocent.

Deze gegevens worden met allerlei partijen gedeeld, zoals adviesbureaus, adverteerders en media-exploitanten. Volgens Hoepman gaat het Nationaal Media Onderzoek van Ipsos veel verder dan het traditionele kijk- en luisteronderzoek en wordt er data uit diverse bronnen verzameld. "Je verkoopt bijna letterlijk een inkijkje in je ziel aan de duivel. En die deelt je ziel met een groot aantal andere partijen. En wat krijg je als je meedoet? Een cadeaubon", besluit Hoepman zijn analyse, die opmerkt dat hij zelf niet aan het onderzoek zou meedoen.

Image

Reacties (22)
09-01-2022, 12:01 door Anoniem
Lekker dan. En allemaal op vrijwillige basis van de gebruikers die aan dit onderzoek meedoen.
Het is alleen de vraag of die gebruikers de consequenties wel voldoende doorzien.

Deze gegevens worden met allerlei partijen gedeeld, zoals adviesbureaus, adverteerders en media-exploitanten.

Misschien moet er maar wetgeving komen, dat verzamelde gegevens niet meer met derde (commerciele) partijen gedeeld mogen worden. Dus de partij die ze verzamelt, mag ze ook alleen zelf gebruiken. (Maar hoe controleer je dat dan?)
Of wetgeving die commercieel verzamelen van gebruiks-gegevens van Nederlanders totaal verbied.


Om aan het onderzoek deel te nemen moeten deelnemers de MediaCell-app en een vpn installeren, alsmede tracking door de app toestaan. Tevens moeten deelnemers de app toegang tot hun microfoon geven.[en altijd bij zich hebben]

Dit komt op mij over als spionage. En als je die telefoon meeneemt voor een vertrouwelijk of gevoelig overleg op kantoor of met een klant, voert Ipsos dan geen bedrijfspionage uit?
Hoe kun je je bedrijfsarts, huiisarts, etc nog vertrouwen? Het zou zomaar bij Ipsos op de servers terecht kunnen komen.
09-01-2022, 12:49 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 09-01-2022, 12:52
Het nationaalmediaonderzoek:
'De verwachtingen zijn marktbreed hooggespannen van deze wereldprimeur van vaderlandse polderbodem.'
en:
'Gastvrouw Amber ‘Kassa’ Kortzorg ontving een keur aan intern- en extern betrokkenen.'
(Zo zo: een keur, (selectie op hoog-intellectuele kennis) dus: 'excellente' intern- en extern betrokkenen.)

Als ik dergelijke modern management babbletalk lees; narcistische humbug van de eerste orde, krijg ik onstuitbare braakneigingen.

Ook vanwege dit:

nationaalmediaonderzoek is zelfs geïnteresseerd in slaapkamergesprekken.

Huh? Wablief?

Ja!
Mijn hemel, hóe prettig gestoord moet je wel niet zijn als geënquêteerde, want je wordt geadviseerd de smartphone binnenshuis o-ver-al mee naar toe te nemen met ingeschakelde microfoon uiteraard, want voor optimaal gebruik van de (sapperdeflap alwéér een app) MediaCell-app (de enquête app) wordt gevraagd om toegang tot de microfoon.

Retorisch:
Het is pas 9 januari 2022....
Hoeveel App waanzin mag de vaderlandse polderbodem (sic) nog tegemoet zien voor 2022?
09-01-2022, 13:16 door Anoniem
En dan maken mensen zich zorgen over een 5g chip in covid vaccin, dit is toch veel makkelijker.
09-01-2022, 14:02 door Anoniem
Bij 'app installeren' heb ik al afgehaakt.
09-01-2022, 18:22 door Anoniem
Ze zijn gek bij ipsos
09-01-2022, 20:50 door privatesurfing
Toen ik de titel zag kreeg ik al argwaan

Hoe ver wil je gaan als graaier nou heel ver overal waar je naar toe gaat, wat je doet etc.. Nu dacht ik dat Google, Facebook/Meta etc. gestoord waren maar wat blijkt een absurde organisatie in Amsterdam maakt het nog bonter en dat voor een cadeaubon.

Laat me raden alle data wordt niet versleuteld opgeslagen en pats boem doorverkocht naar derden nog meer gevaar. Hoe is daar alles geregeld en wat zullen hackers een schat aan informatie kunnen krijgen die beginnen al te kwijlen je hele hebben en houden op straat.

Dit moet verboden worden dit zijn China praktijken dan wel Rusland praktijken en de USA niet te vergeten.

Hoeveel mensen zullen hier aan deelnemen en kennen die de gevaren het installeren van een app alarmbel niet doen en wat een machtigingen zijn er nodig je hele smartphone moet getraceerd worden etc. Welke idioot heeft dit onderzoek bedacht en welk IQ heeft deze persoon laat staan die heeft de ballen verstand van privacy en veiligheid.

Dan bedenken toegang tot de microfoon nou die zijn helemaal gestoord ik ben benieuwd of dit onderzoek aan de AVG voldoet dergelijke bureaus gewoon opdoeken een grote bedreiging voor je privacy.
09-01-2022, 20:57 door Anoniem
Een stichting is een organisatie die niet als doel heeft om winst te maken. In plaats daarvan probeert een stichting een maatschappelijk, sociaal of ideëel doel te halen. Een stichting mág wel winst maken met een onderneming. De voorwaarde is dat deze winst uitgegeven wordt aan het behalen van het ideële doel van de stichting.

Bovenstaand artikel is o.a. een initiatief van Stichting KijkOnderzoek (SKO), Stichting Nationaal Luister Onderzoek (NLO), Stichting Nationaal Onderzoek Multimedia (NOM)

Hoe past een Nationaal Media Onderzoek in het belang van deze stichtingen??????
09-01-2022, 21:11 door Anoniem
Hij merkt op dat Ipsos via het Nationaal Media Onderzoek veel gegevens van deelnemers verzamelt. "Eigenlijk verzamelen ze eigenlijk bijna alles wat redelijkerwijs via een smartphone te verzamelen is. Ik zeg wel eens dat een smartphone een Stasi agent in je broekzak is. Ipsos benut die potentie om zoveel mogelijk informatie over jou te verzamelen", aldus de universitair hoofddocent.

Denk hier aub een keer over na. Denk hier aub een keer heel goed over na.
09-01-2022, 21:56 door Anoniem
Door privatesurfing: Dit moet verboden worden dit zijn China praktijken dan wel Rusland praktijken en de USA niet te vergeten.

Door Anoniem: Een stichting is een organisatie die niet als doel heeft om winst te maken. In plaats daarvan probeert een stichting een maatschappelijk, sociaal of ideëel doel te halen. Een stichting mág wel winst maken met een onderneming. De voorwaarde is dat deze winst uitgegeven wordt aan het behalen van het ideële doel van de stichting.

Bovenstaand artikel is o.a. een initiatief van Stichting KijkOnderzoek (SKO), Stichting Nationaal Luister Onderzoek (NLO), Stichting Nationaal Onderzoek Multimedia (NOM)

Hoe past een Nationaal Media Onderzoek in het belang van deze stichtingen??????

Ipsos, is een commercieel bedrijf dat dit onderzoek uitvoert iov bovenstaande stichtingen.
Het is Ipsos dat die verzamelde data doorverkoopt, dan wel hergebruikt aa. oa. reclamebedrijven.

Het zijn telkens weer de marktpartijen die doorslaan.
Dit geintje van Ipsos, camera's in reclameborden, etc, etc, etc.

En de rode draad is het verzamelen van zoveel mogelijk data over personen, om door te verkopen aan de reclamemarkt.

Food for thought.

Denk er eens goed over na:
Als (online) reclame verboden zou worden, dan zouden al deze datagraai excessen nutteloos zijn.
Want de grootste markt voor die data is nu de reclame-markt.
Geen inkomsten meer van het hosten van reclame, dan is er ook geen (betalende) reden meer om deze date te verzamelen.
09-01-2022, 21:56 door Anoniem
U moest eens weten wie na Ipsos ook zoveel info verzamelt. De klantenkaarten van grootwarenhuizen - die verkopen die data door voor veel geld - en ze halen er zelf veel meer uit dan die kleine korting. Zelfs betalen met de bankkaart schaf ik terug af eens die corona-miserie door is - ik zal zo weinig mogelijk gelogd worden, zeker weten.
09-01-2022, 23:01 door Anoniem
IPSOS is de natte droom van AIVD, MIVD, KGB, CIA, NSA. En dat vrijwillig?

Bovendien, als ipsos gehakt wordt, dan ligt alles van de respondenten dus ook op straat.
10-01-2022, 08:52 door User2048 - Bijgewerkt: 10-01-2022, 08:59
Probeer uw smartphone alleen op te laden wanneer u slaapt, ...

Dit moet je dus juist NIET doen! Oververhitte opladers zijn een belangrijke oorzaak van brand in huis.

Zie tip 8, 9 en 10 op https://www.brandweer.nl/onderwerpen/opladers-batterijen-en-accus/
10-01-2022, 09:01 door Anoniem
Door Anoniem:
Dit komt op mij over als spionage.
Spionage impliceert dat het in het geheim gebeurt. Mensen doen dit compleet vrijwillig.

Door Anoniem:
Ik zeg wel eens dat een smartphone een Stasi agent in je broekzak is.
Denk hier aub een keer over na. Denk hier aub een keer heel goed over na.
Dit is mijns inziens te makkelijk met de term Stasi gooien. De Stasi opereert vanuit de overheid, dit is een private club. En mensen doen hier ook nog eens willens en wetens aan mee.
10-01-2022, 10:04 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Dit komt op mij over als spionage.
Spionage impliceert dat het in het geheim gebeurt. Mensen doen dit compleet vrijwillig.

Door Anoniem:
Ik zeg wel eens dat een smartphone een Stasi agent in je broekzak is.
Denk hier aub een keer over na. Denk hier aub een keer heel goed over na.
Dit is mijns inziens te makkelijk met de term Stasi gooien. De Stasi opereert vanuit de overheid, dit is een private club. En mensen doen hier ook nog eens willens en wetens aan mee.

Het is geen spionage in zoverre de eigenaar van de telefoon dit vrijwillig doet, maar wel, omdat ik als bezoeker/zakelijk contact van die persoon, niet hiervan op de hoogte ben. Opnemen van gesprekken voor eigen gebruik, mits men er aan deelneemt is toegestaan, maar dit is opnemen door een derde en voor niet-eigen gebruik. Mij lijkt dus, dat dit onderzoek en de app eens aan een onderzoek door justitie onderworpen moet worden.
10-01-2022, 10:29 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Ik zeg wel eens dat een smartphone een Stasi agent in je broekzak is.
Denk hier aub een keer over na. Denk hier aub een keer heel goed over na.
Dit is mijns inziens te makkelijk met de term Stasi gooien. De Stasi opereert vanuit de overheid, dit is een private club. En mensen doen hier ook nog eens willens en wetens aan mee.
Het is uiteraard wel de taak van de overheid om dit soort clubs terug te fluiten en indien nodig te verbieden...
10-01-2022, 10:52 door Anoniem
Marketing technisch gezien bereik je met deze app alleen een beperkte doelgroep.
10-01-2022, 11:23 door Anoniem
Door Anoniem: Bij 'app installeren' heb ik al afgehaakt.
Exact. De ANWB nu ook met een brief met de voorbode dat je in de toekomst geen pasje meer krijgt maar hun applicatie moet gebruiken. https://reports.exodus-privacy.eu.org/en/reports/com.themobilecompany.Onderweg/latest dat dacht ik toch niet, ook de ANWB is dus een organisatie die privacy van de klant niet belangrijk vindt.
Nu nog steeds als bedrijf de data van jouw klanten delen met Google, dan heb je de laatste jaren toch een aantal belangrijke memo's gemist.

Daarom vind ik de waarschuwing van Jaap-Henk erg belangrijk, in de hoop dat bedrijven eens gaan realiseren dat klanten recht hebben op privacy (gelukkig zijn er enkele uitzonderingen). Want bij sommige kun je nu eenmaal echt niet aan voorbij dat je hun digitale product (voor mij persoonlijk never nooit geen applicatie, dat wordt straks nog wat wanneer de Rabobank enkel nog hun app zal ondersteunen (nu nog geen feit, maar kwestie van tijd)) 'moet' gebruiken.
10-01-2022, 11:25 door Anoniem
Door Anoniem: Marketing technisch gezien bereik je met deze app alleen een beperkte doelgroep.
Scherp. In deze groep ga je als bedrijf het grote geld niet vinden.
10-01-2022, 12:18 door Anoniem
Door Anoniem: Marketing technisch gezien bereik je met deze app alleen een beperkte doelgroep.

Dat dacht ik ook al. Ik neem aan dat Ipsos denkt dat iedereen die hier aan mee wil doen een dwarsdoorsnede is van de samenleving, maar ik vraag me dat af. Wellicht wordt de verkregen data aangevuld met andere bronnen voor de doelgroepen die geen smartphone hebben, of die wat meer om hun privacy geven dan de huidige deelnemers.

Dit lijkt een beetje op "90% van de deelnemers van de electronische enquete gaf aan dat ze gemiddeld 1 - 2 uur per dag op internet zit" of "99% van de respondenten gaf aan dat ze graag vragenlijsten invullen".
10-01-2022, 12:33 door Anoniem
Door Jaap-Henk Hoepman,: "Eigenlijk verzamelen ze eigenlijk bijna alles wat redelijkerwijs via een smartphone te verzamelen is. Ik zeg wel eens dat een smartphone een Stasi agent in je broekzak is."

Over biohacking, Fitbits en het gebruik van menstruatie en gezondheidsapps door het surveillancekapitalisme:

Selftrackers als Strava of Sleep Cycle weten doorgaans belachelijk veel van hun gebruikers: hoe laat ze opstaan, hoe laat ze gaan slapen, hoe laat ze gaan sporten, waar ze de hele dag zijn. ‘Die data kunnen worden verhandeld om gericht advertenties te verkopen’, legt filosoof Aldo Houterman uit. ‘En het is ook interessante informatie voor bijvoorbeeld zorgverzekeraars.’

https://www.volkskrant.nl/mensen/de-meetdrift-van-de-maakbare-mens-speelt-big-data-in-de-hand~bdff8acf/
10-01-2022, 12:37 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Marketing technisch gezien bereik je met deze app alleen een beperkte doelgroep.
Scherp. In deze groep ga je als bedrijf het grote geld niet vinden.

Vandaag een kleine groep, morgen de hele wereld.
Nu dit soort praktijken terug fluiten voordat, het gemeengoed geworden is.


Voor de duidelijkheid:
Je moet je smartphone altijd bij je hebben volgens Ipsos.

Dus ook als je op de slaapkamer "bezig" bent.
Want blijkbaar heeft Ipsos daar ook interesse in.
10-01-2022, 13:22 door Anoniem
De resultaten die uit dit soort onderzoeken komen (b.v. ook marktonderzoeken op straat en via de telefoon) worden geëxtrapoleerd naar de hele Nederlandse samenleving. Het zijn steeds dezelfde mensen die hieraan meedoen. Mensen die wel bewust zijn van de gevaren blijven buiten de resultaten.
En even later lees ik dat de Nederlander het helemaal niet erg vind dat apps alles verzamelen, dat een app nog de enige manier is om je zaken te regelen, dat je voor elke voorziening (b.v. bank, pensioen, overheid, apotheek, OV-Chip) apart moet inloggen om je gegevens in te kunnen zien en dat het winkelaanbod overal hetzelfde is.
Laten we beginnen met alle managers die denken dat Nederland maakbaar is en alles via Excell te berekenen is heel snel naar China exporteren om van deze grijze worst weer een gekleurde te maken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.