Er zijn zorgen over het misbruik van de verdwijnfunctie van chatapp Signal door Nederlandse politici om zo gevoelige communicatie te laten verdwijnen. Signal biedt gebruikers een optie, in het Nederlands "verlopende berichten", waardoor chats na verloop van tijd bij zowel de afzender als de ontvanger worden verwijderd.
Volgens BNR is meer dan een derde van de nieuwe ministers en staatssecretarissen die deze week aantraden op Signal te vinden. Ook gemeentebesturen van Nijmegen, Delft en Amsterdam communiceren via Signal, alsmede de Tweede Kamerfractie van D66. Zakelijke sms'jes en chatberichten van ambtenaren en bestuurders, zowel op zakelijke als privételefoons, vallen onder de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).
"Als je automatisch alle communicatie in een bepaald kanaal wist, is de kans dat dat verkeerd gaat groot. Bovendien is het illegaal als het verwijderen gebeurt na een ontvangen Wob-verzoek", zegt advocaat Cornelis van der Sluis tegenover BNR. Er zijn vermoedens dat bestuurscommunicatie mogelijk al onrechtmatig wordt verwijderd. Zo lijkt het erop dat Signalconversaties in informatie die de gemeente Amsterdam eerder vrijgaf ontbreken.
De Rijksoverheid heeft instructies opgesteld voor het bewaren van chatberichten. Die stellen dat bestuurders en ambtenaren zelf moeten bepalen welke berichten een rol bij politieke besluitvorming hebben gespeeld en moeten worden bewaard. "Je kan niet van een politicus verlangen dat die zelf bepaalt welke berichtjes in de toekomst openbaar moeten worden", zegt Lousewies van der Laan, directeur Transparency International. "Het risico van een verkeerde inschatting is groot." Zij pleit dan ook voor meer toezicht.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.