Een voormalig medewerker van KPN die met een gestolen bedrijfslaptop van KPN op het interne netwerk van de telecomprovider inlogde en allerlei frauduleuze bestellingen plaatste is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van negen maanden en een taakstraf van 240 uur. Zijn 33-jarige handlanger, die in Australië woont, kreeg een zelfde straf opgelegd.
Via de laptop en inloggegevens van verschillende KPN-medewerkers kon de verdachte inloggen op het Oracle Order Management-systeem van de telecomprovider. Vervolgens bestelde hij 1700 dozen met draadloze verbindingssets, meer dan 700 dozen met IPTV-pakketten, 730 dozen met wifi-versterkers, 75 eenheden installatiedraad en 25 lasklemmen.
De verdachte liet deze bestellingen bij katvangers afleveren. Een 65-jarige man uit Soest verkocht de goederen weer door via Marktplaats. De opbrengst van de producten ging naar de 30- en 33-jarige verdachten. "Verdachte heeft zijn eigen geldelijk gewin boven alles gesteld. Door zijn handelen heeft verdachte zijn voormalig werkgever ernstige schade berokkend", zo oordeelde de rechter.
KPN diende als benadeelde partij een schadevergoeding in, maar die werd door de rechter niet-ontvankelijk verklaard. Een deel van de geleden schade is namelijk al door de verzekering vergoed. Bij het bepalen van de straf hield de rechtbank rekening met een overschrijding van de redelijke termijn van ruim één jaar. Daarnaast heeft de verdachte een schikking getroffen met zijn voormalige werkgever en een bedrag van 65.000 euro betaald. Ook bleek dat de man zelf hulpverlening heeft gezocht.
De rechtbank zag gelet op de proceshouding van verdachte en het lange tijdsverloop sinds het plegen van de strafbare feiten, die plaatsvonden tussen mei 2017 en maart 2018, aanleiding om af te wijken van de eis van de officier van justitie. Die had namelijk een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van tien maanden geëist.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.