Om de digitale weerbaarheid van Nederlandse ziekenhuizen en zorginstellingen te vergroten is er een nieuw framework ontwikkeld dat eind vorig jaar voor het eerst bij het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis is ingezet. Het Zorro-framework, wat staat voor "ZOrg Redteaming Resilience Oefeningen", heeft als doel om de digitale weerbaarheid van deelnemende zorginstellingen en de zorgsector in zijn geheel structureel te verhogen.
Tijdens een Zorro-test worden de cybersecurity en weerbaarheid van de operationele omgeving van de zorginstelling met realistische dreigingen en scenario's getest. Op een klein kernteam binnen de zorginstelling na wordt tijdens een Zorro-test niemand over de gesimuleerde aanval geïnformeerd. Ook het securityteam of Security Operations Center (SOC) zijn niet op de hoogte.
Hierdoor zou een Zorro-test een realistisch beeld van de detectie- en verdedigingscapaciteit van de instelling moeten opleveren. Na afloop van de test wordt die in een gezamenlijke sessie geëvalueerd en waar mogelijk nagespeeld. "In de praktijk levert dit goede inzichten op waarmee de instelling zijn beveiliging verder kan verstevigen, met een focus op de maatregelen die er echt toe doen", stelt Z-CERT, het Computer Emergency Response Team voor de Nederlandse zorg dat Zorro samen met de Nederlandse zorgsector ontwikkelde.
"Omdat in een ‘live’ omgeving wordt gewerkt, staan risicobeheersing en patiëntveiligheid altijd voorop tijdens een Zorro-test", zo laat Z-CERT verder weten. Voor het uitvoeren van de test wordt gebruikgemaakt van commerciële partijen. Z-CERT zal het Zorro-programma verder doorontwikkelen en stelt het framework dit jaar open voor meer deelnemers. Een aantal zorginstellingen heeft inmiddels aangegeven in de komende jaren deel te zullen nemen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.