Windows Explorer heeft een optie om EXIF-data van media-bestanden te verwijderen, maar de optie werkt niet goed waardoor informatie achterblijft, zo stelt de Belgische beveiligingsonderzoeker Didier Stevens. Hij heeft Microsoft inmiddels over het probleem ingelicht.
Via het exchangeable image file format (EXIF) worden er door het fototoestel of smartphone allerlei gegevens aan foto's toegevoegd. Het gaat dan om informatie zoals datum en tijd van de opname, merk en model van de camera, naam van de eigenaar van de camera, camera-instellingen zoals belichtingstijd, diafragmagetal, diafragma, brandpuntsafstand en gps-gegevens zoals de breedtegraad en lengtegraad.
Fotografen kunnen deze informatie gebruiken om hun foto's bijvoorbeeld te organiseren of te doorzoeken. EXIF-data kan echter ook allerlei informatie over de fotomaker prijsgeven. Er zijn verschillende tools om EXIF-data uit afbeeldingen te verwijderen, maar Microsoft biedt zelf via Windows Explorer de mogelijkheid om persoonlijke informatie uit bestanden weg te halen.
Op het eerste gezicht lijkt Windows Explorer deze gegevens ook te verwijderen, maar uit onderzoek van Stevens blijkt dat zaken als type camera en gebruikte software in het bestand achterblijven en via een binary editor zichtbaar zijn. "Als je echt zeker wilt zijn dat alle metadata uit je mediabestanden zijn verwijderd, gebruik voor het moment dan geen Windows Explorer. Gebruik een andere tool. Idealiter een tool die de segmenten met metadata volledig verwijdert", aldus de onderzoeker.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.