Het Agentschap Telecom gaat dit jaar het toezicht op de cyberweerbaarheid van de vitale infrastructuur intensiveren, zo heeft de toezichthouder vandaag bekendgemaakt. Volgens het Agentschap Telecom (AT) wordt de Nederlandse digitale infrastructuur bedreigd en zijn winkelketens, zorginstellingen en industrie steeds vaker het doelwit van cyberaanvallen.
Dergelijke aanvallen kunnen tot manipulatie, uitval en ernstige schade leiden, wat zelfs voor maatschappelijke ontwrichting kan zorgen. Om uitval en manipulatie van netwerken te voorkomen moeten beheerders alles in het werk stellen hun netwerken veilig en betrouwbaar te houden. Zo gaat het AT dit jaar het toezicht op de verplichte eisen voor telecomproviders met prioriteit verder inrichten en daarna starten met de uitvoering van gerichte inspecties.
Sinds dit jaar vallen ook aanbieders van communicatiediensten als Whatsapp en Skype onder het toezicht van Agentschap Telecom. Vanwege het maatschappelijke belang geldt vanaf nu ook voor dergelijke over-the-top diensten (OTT) een verplichting om op basis van de zorgplicht alle maatregelen te nemen die nodig zijn om verstoring of uitval te voorkomen.
Verder moeten fabrikanten en dienstverleners in de energiesector adequate maatregelen nemen om de cyberveiligheid van hun producten, systemen en processen te waarborgen. Het Agentschap Telecom zal dit jaar onder meer de impact en risico's onderzoeken van elektrische apparatuur die zowel aan het elektriciteitsnet als aan het internet gekoppeld is, zoals laadpalen, warmtepompen, zonne-energiesystemen of thuis-accu's. "Door gehackte apparatuur massaal en gelijktijdig in- of uit te schakelen kan overbelasting op het energienet gecreëerd worden. Dat kan uiteindelijk leiden tot uitval", zo waarschuwt de toezichthouder.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.