Door Anoniem: Door Anoniem:
Er zijn geen cijfers over het zogenaamde "feit" dat ongevaccineerden het virus gemakkelijker verspreiden dan gevaccineerden.
Er zijn alleen modellen, die
1/ alleen gebaseerd zijn op vastgestelde besmettingen (=positieve uitslagen van een PCR-test door GGD) en
2/ die geen idee hebben hoeveel besmettingen a-symptomatisch zijn, dus daar is al helemaal geen zicht op.
Bij de Delta-variant was in december 2021 sprake van een schatting van 60% a-symptomatische besmettingen op de Amerikaanse site Medscape.com.
Beste Anoniem, ik weet het niet, maar hoe wil jij modellen opstellen anders dan op vastgestelde besmettingen? De a-symptomatische besmettingen (besmet maar niet ziek) zijn alleen vast te stellen, door iedereen op dezelfde dag te testen. Dat betekent een verplichte test, waar iedereen met donder en geweld tegenin zou zijn gegaan. Voor wat de informatie op de site Medscape.com, stond daar meer op dan dit percentage? Ik denk dan aan de leeftijdsgroep, de regio, de opbouw van de bevolking (= man/vrouw, genetische achtergronden). Want een percentage alleen zegt ook niets. Dit gaat waarschijnlijk om een steekproef, wat de test van de GGD uiteindelijk ook is. De GGD geeft namelijk als resultaat het percentage van de mensen met symptomen, die ook besmet blijken te zijn.
Zonder correlatie kun je aan een steekproef geen koppeling hangen, die tot betrouwbare informatie leidt. Dat een GGD uitgaat van de betrouwbaarheid van haar eigen cijfers, is logisch, daarvan hebben ze de onderliggende opbouw onder controle.
Ik wil de aandacht vestigen op de beperkingen van de kennis over de verspreiding van het virus (in de verschillende varianten) door (on)gevaccineerden en wijzen op de gebrekkige data waarop de modellen zijn gebouwd.
In Nederland zijn die data overwegend afkomstig van een selecte groep mensen die zich hebben laten testen en zo kans maakten om in de groep met een bevestigde besmetting te komen, wat een niet onaanzienlijke beperking is, die leidt tot een vertekening van de werkelijkheid.
In feite weet je alleen iets van degenen die zich op de voorgeschreven manier hebben laten testen (op een testlocatie die voor velen niet in aanmerking komt), maar je weet vrijwel niets over wat je mist, wat dus moeilijk te calculeren is.
Daarnaast is bij de tests niet consequent geregistreerd wat de vaccinatiestatus is.
De a-symptomatische besmettingen kom je alleen tegen in de groep die zich laat testen en het allergrootste deel mis je dus (is ook niet te schatten).
In Nederland is het "iedereen" op één dag testen nauwelijks te realiseren, maar met een gerichter testen van geselecteerde groepen had m.i. kwalitatief betere kennis kunnen worden verkregen, dan met de huidige test-aanpak; desnoods betaal je de testpersonen.
Mijn conclusie is, dat de data waarop de regering zich baseert zo gebrekkig zijn, dat je hieruit niet kunt afleiden, dat ongevaccineerden het virus gemakkelijker verspreiden en sneller besmet zijn, zoals @Tintin and Milou beweert, en dat je daarmee ook geen beleid kunt verdedigen wat ongevaccineerden aanwijst als 'super spreaders'.
Het artikel op Medscape.com d.d. 20/12/21 waarin het percentage van 40% a-symptomatische besmettingen vermeld wordt, grijpt terug op een studie van 14/12/21.
Dit is een meta-studie, die wereldwijd 2860 onderzoeken spotte, 282 daarvan integraal onderzocht en hieruit 95 onderzoeken selecteerde mbt informatie over het percentage a-symptomatische besmettingen in de geteste populaties (tot begin februari 2021).
Resultaat: 0,25 % a-symptomatische besmettingen in de groep die getest was ('tested population') en 40,5% in de groep die positief getest was ('confirmed COVID 19 diagnose population').
https://www.medscape.com/viewarticle/965136 (Javascript uit)
https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/article-abstract/2787098 (Javascript aan)