Het Agentschap Telecom (AT) en de Autoriteit Consument & Markt (ACM) zijn samen een onderzoek gestart naar de veiligheid en juiste informatie bij de verkoop van IoT-apparatuur en ander "slimme" apparaten. Nieuwe regels stellen dat dergelijke apparatuur digitaal veilig moet zijn, en dat verkopers beveiligingsupdates moeten aanbieden en kopers laten weten wanneer die beschikbaar zijn.
Verkopers moeten daarnaast laten weten wat de gevolgen zijn wanneer updates niet worden geïnstalleerd. Dit moet ten minste zo lang als bij de aankoop is afgesproken en afhankelijk van het apparaat kan die termijn zelfs langer duren. Bij overtredingen kunnen de toezichthouders sancties opleggen.
Voor het onderzoek zullen onderzoekers bij verschillende winkels IoT-apparatuur aanschaffen en kijken welke informatie ze krijgen over digitale veiligheid, het updatebeleid, functionaliteit, aan welke andere apparaten de gekochte apparatuur is te koppelen en met welke softwaresystemen die kunnen werken. Vervolgens testen de onderzoekers de digitale veiligheid van de apparaten en kijken naar het updatebeleid. De planning is om de resultaten begin van de zomer te publiceren.
Onlangs liet het Agentschap Telecom al weten dat het voor het onderzoek naar IoT-apparatuur een "IoT-testlab" heeft opgezet. Dit in voorbereiding op nieuwe regelgeving. Vanaf halverwege 2024 geldt in de Europese Unie de CE-markering ook voor de digitale veiligheidseisen. Apparaten die er niet aan voldoen krijgen geen toegang tot de Europese markt en moeten worden geweerd.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.