image

Politie laat onderzoek uitvoeren naar psychologische impact cybercrime

dinsdag 1 maart 2022, 16:29 door Redactie, 5 reacties

De politie laat onderzoek uitvoeren naar de psychologische impact van cybercrime, zodat het bij de prioritering van cybercrimezaken rekening kan houden met de delicten die de meeste psychologische impact veroorzaken. Het gaat om het promotieonderzoek van Jildau Borwell, die als senior cybercrime-analist binnen het cybercrimeteam van de politie-eenheid Noord-Nederland werkzaam is.

Het onderwerp van haar promotieonderzoek is de impact van cybercrimedelicten op slachtoffers en de betekenis hiervan voor de rol van de politie. "Er is nog weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar cybercrimeslachtofferschap. In tegenstelling tot traditionele criminaliteit is bijvoorbeeld nog niet veel bekend over hoe slachtoffers van cybercrime zich daaronder voelen", aldus Borwell.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is vorig jaar bijna zeventien procent van de Nederlanders slachtoffer geworden van cybercrime. Een nagenoeg zelfde percentage werd slachtoffer van traditionele vormen van criminaliteit. "Misschien zou je de online delicten in sommige gevallen zelfs moeten scharen onder de high impact crimes, zoals berovingen en woninginbraken", laat Borwell verder weten.

Op basis van de uitkomsten adviseert zij de politie om in de prioritering van cybercrimezaken rekening te houden met de delicten die de meeste psychologische impact veroorzaken. Bij slachtoffers van persoonsgerichte cybercrime, zoals bedreiging en stalking, zou de focus meer op emotionele steun kunnen worden gelegd, terwijl bij financiële cybercrime de noodzaak meer ligt bij het vergroten van de kennis van slachtoffers over online veiligheid en preventie van herhaald slachtofferschap.

Reacties (5)
02-03-2022, 08:02 door Anoniem
Goede zaak er zouden al veel meer verslavings programma's moeten komen op het gebied van computer verslaving hiermee kan je nog voorkomen dat jeugdige crimenelen het verkeerde pad op gaan en op de juiste behandeling krijgen. In de states is dit eral maar in Nederland nog niet.
02-03-2022, 09:01 door Anoniem
Ik denk dat met name WhatsApp fraude, Helpdesk fraude en ransomware een hoge impact hebben. De eerste twee schenden het vertrouwen in de medemens en de laatste vernielt vaak ook dierbare foto's en films. Want niet iedereen die hier slachtoffer van wordt kan het x-bedrag aan Crypto betalen. Want ja, er zijn mensen met een computer, die hier via de bijstand aan komen en dus niet eens een bedrag van € 10,- zouden kunnen betalen.
02-03-2022, 11:44 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 02-03-2022, 11:54
De negatieve effecten op de slachtoffers worden ook nog eens versterkt door denigrerende opmerkingen uit de (naaste) omgeving: "hoe kun je zo stom zijn?" etc. etc. En of het al niet erg genoeg is dat de slachtoffers zich schamen dat het hen overkomt, wordt hen dus ook nog toegebeten dat ze minder begaafd zijn; tenminste daar komt het letterlijk op neer.

Daarom ben ik altijd zo fel op zichzelf verheffende krengen die voor het tijdelijke onterechte gevoel beter te zijn dan een ander, slachtoffers van cybercrime zonder enige scrupules of terughoudendheid etaleren als: stommer dan het achtereind van een varken en elke melding hier over cybercrime sadistisch aangrjjpen om hun vileine opmerkingen uit te braken over, of ten verdere nadele van de slachtoffers, door hen nog verder de grond in te stampen dan zij al zijn gedaan door criminelen. Daarmee zijn deze zichzelf verheffende krengen van hetzelfde laken een pak als criminelen die cybercrime uitoefenen.

Niemand zal het in zijn hoofd halen om een slachtoffer van een aanrijding door eigen schuld te vernederen, maar deze zieke types, deze zichzelf verheffende krengen kennen totaal geen empathie en dat is een ernstig gebrek aan een zeer humane eigenschap bij deze lieden, waarvan ik ernstig vermoed dat zij tot dezelfde soort behoren als die zich verdringen bij een aanrijding om met hun smartphone de ellende van anderen te filmen.
02-03-2022, 17:47 door Anoniem
Door Anoniem: Goede zaak er zouden al veel meer verslavings programma's moeten komen op het gebied van computer verslaving

Jongeren met autisme of ADHD gamen vaker teveel
over schermtijd, digitale disbalans en preventie

https://www.trimbos.nl/actueel/nieuws/jongeren-met-autisme-of-adhd-gamen-vaker-teveel/


Het Trimbos-instituut is een onafhankelijk kennisinstituut voor mentale gezondheid, alcohol, tabak en drugs.
03-03-2022, 09:04 door Anoniem
Door Struckto Ik heb mijn school nooit afgemaakt maar heb altijd veel computer boeken gehad en geleerd naar mijn compiler te luisteren misschien is mijn Nederlands niet al te goed maar ben super goed met computers helaas is er nooit wat aan gedaan door de overheid en hebben met name mijn ouders alle lasten gehad en mijn omgeving waaraan ik niets kon doen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.