De politie laat onderzoek uitvoeren naar de psychologische impact van cybercrime, zodat het bij de prioritering van cybercrimezaken rekening kan houden met de delicten die de meeste psychologische impact veroorzaken. Het gaat om het promotieonderzoek van Jildau Borwell, die als senior cybercrime-analist binnen het cybercrimeteam van de politie-eenheid Noord-Nederland werkzaam is.
Het onderwerp van haar promotieonderzoek is de impact van cybercrimedelicten op slachtoffers en de betekenis hiervan voor de rol van de politie. "Er is nog weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar cybercrimeslachtofferschap. In tegenstelling tot traditionele criminaliteit is bijvoorbeeld nog niet veel bekend over hoe slachtoffers van cybercrime zich daaronder voelen", aldus Borwell.
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is vorig jaar bijna zeventien procent van de Nederlanders slachtoffer geworden van cybercrime. Een nagenoeg zelfde percentage werd slachtoffer van traditionele vormen van criminaliteit. "Misschien zou je de online delicten in sommige gevallen zelfs moeten scharen onder de high impact crimes, zoals berovingen en woninginbraken", laat Borwell verder weten.
Op basis van de uitkomsten adviseert zij de politie om in de prioritering van cybercrimezaken rekening te houden met de delicten die de meeste psychologische impact veroorzaken. Bij slachtoffers van persoonsgerichte cybercrime, zoals bedreiging en stalking, zou de focus meer op emotionele steun kunnen worden gelegd, terwijl bij financiële cybercrime de noodzaak meer ligt bij het vergroten van de kennis van slachtoffers over online veiligheid en preventie van herhaald slachtofferschap.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.