Vanaf juli dit jaar moeten alle nieuwe auto's in de Europese Unie verplicht zijn uitgerust met een snelheidsbegrenzer, de Intelligent Speed Assistant (ISA). Het systeem waarschuwt bestuurders wanneer ze de maximumsnelheid overschrijden. Dit zou mogelijk duizenden doden per jaar voorkomen. Vorige maand liet minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat weten dat de snelheidsbegrenzer geen data opslaat.
Naast het ISA-systeem zal ook de Event Data Recorder (EDR) in Europa worden ingevoerd. Dit systeem slaat geen gps-data of andere identificerende gegevens van de auto op, wel technische zaken zoals snelheid, remkracht, activering van de airbags en toestand van de veiligheidssystemen bij een botsing. De geanonimiseerde EDR-gegevens zullen worden gebruikt voor ongevallenonderzoek en -analyse. In tegenstelling tot het ISA-systeem kan de EDR niet door de bestuurder worden uitgeschakeld.
DENK-Kamerlid Van Baarle heeft de minister nu Kamervragen gesteld over de privacyrisico's van het ISA-systeem. "Klopt het dat dit systeem er niet alleen is om de bestuurder te waarschuwen voor een snelheidsovertreding, maar ook een black box bevat met alle rijgegevens, die door de politie en het OM en andere overheidsinstanties opgevraagd kan worden?"
Van Baarle wil verder weten welke waarborgen er zijn ingebouwd tegen privacyschendingen en ander oneigenlijk gebruik door de overheid en of Harbers kan uitsluiten dat er datalekken ontstaan, zoals begin vorig jaar bij de GGD. De minister moet tevens duidelijk maken of de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) naar het ISA-systeem heeft gekeken en hoeveel mensen toegang tot de gegevens krijgen.
"Deelt u de mening dat de ISA potentieel kan uitgroeien tot de grootste privacybedreiger van Nederland, samen met de zwarte lijst van de Belastingdienst, de Fraude Signalering Voorziening (FSV)? Zo nee, waarom meent u van niet?", vraagt het DENK-Kamerlid verder, die het ISA-systeem met de EDR lijkt te verwarren. "Deelt u de mening dat Nederland niet een surveillancestaat moet worden, zoals de Volksrepubliek China? Hoe gaat u dit waarborgen?", vraagt het Kamerlid als laatste. De minister heeft drie weken om met een reactie te komen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.