WikiLeaks-oprichter Julian Assange mag niet in beroep tegen de beslissing dat hij aan de Verenigde Staten mag worden uitgeleverd. De zaak zal nu worden voorgelegd aan de Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel, die de uitlevering dan kan goedkeuren.
Het Britse "high court" oordeelde afgelopen december in een zaak die door de Verenigde Staten is aangespannen dat de WikiLeaks-oprichter kan worden uitgeleverd. Een lagere rechtbank had eerder in 2021 nog tegen de uitlevering geoordeeld. De VS verdenkt Assange van het plegen van computervredebreuk.
Ook stellen de Amerikaanse autoriteiten dat hij samen met klokkenluider Chelsea Manning medeplichtig is aan het onrechtmatig verkrijgen en verspreiden van vertrouwelijke defensiedocumenten. Assange zou Manning ook hebben geholpen bij het verkrijgen van informatie waarvan hij wist dat die ten nadele van de VS gebruikt zou worden of in voordeel van een buitenlandse natie was. Tevens wordt hij beschuldigd van samenzweren met hackersgroep LulzSec.
Na de uitspraak van het high court afgelopen december liet Assange weten dat hij in beroep zou gaan. Het eerste deel van deze procedure wist hij in januari nog te winnen. Het Britse supreme court heeft nu besloten dat de WikiLeaks-oprichter geen beroep mag aantekenen tegen de beslissing van het Britse high court. Het uitleveringsverdrag zal nu ter goedkeuring aan Patel worden voorgelegd.
Volgens Amnesty International is de beslissing van het hof een klap voor zowel Assange als gerechtigheid. Ook Reporters Without Borders zegt diep teleurgesteld te zijn en roept het ministerie van Binnenlandse Zaken op om de uitlevering te weigeren en Assange meteen op vrije voeten te stellen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.