De Kinderrechtencoalitie Vlaanderen en Liga voor Mensenrechten hebben bij de Belgische Raad van State gepleit tegen de verplichte vingerafdruk voor kinderen vanaf 12 jaar. Sinds eind 2019 moet bij de aanvraag van een nieuwe identiteitskaart de vingerafdruk worden afgestaan. Dit geldt ook voor kinderen vanaf 12 jaar. Volgens de Kinderrechtencoalitie Vlaanderen en de Liga voor Mensenrechten is dit een té verregaande inbreuk op het recht op privacy.
De organisaties strijden daarom tegen de opslag van de vingerafdruk. "Wat als deze gegevens gestolen worden of uitlekken, kan een identiteit dan levenslang en blijvend worden misbruikt?”, aldus Lien Magerman, coördinator van Kinderrechtencoalitie Vlaanderen. Eerder stelde de Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit dat de kwetsbare status van kinderen de Belgische staat verplicht om nog voorzichtiger om te gaan met hun fundamenteel recht op privacy.
Vanuit de Belgische overheid werd gesteld dat de opname van de vingerafdruk nodig was om identiteitsfraude tegen te gaan, maar er worden geen cijfers hierover bijgehouden, waardoor nut en noodzaak niet zijn bewezen. "Op dit moment is onze overheid dus zeer gevoelige gegevens aan het verzamelen, ook van kinderen, zonder dat dat enig aantoonbaar nut heeft”, stelt Dries Pattyn, raadsman van de Liga voor Mensenrechten.
Recent deelde een Duitse rechtbank dezelfde privacyzorgen als de Liga en de Kinderrechtencoalitie. De bestuursrechtbank van Wiesbaden vroeg aan het Europees Hof van Justitie om zich uit te spreken over de geldigheid van de verordening die bewaring van vingerafdrukken op de identiteitskaart verplicht. De Liga verzocht al aan het Grondwettelijk Hof om de kwestie naar het Europees Hof van Justitie te verwijzen. Het Hof ging daar toen niet op in. "Nu dringen we bij de Raad van State aan om het Duitse voorbeeld te volgen en onze privacy-bezorgheden aan het Hof van Justitie voor te leggen", concludeert Dries Pattyn.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.