image

Overheid laat bescherming contant geld voor lange termijn onderzoeken

zondag 10 april 2022, 09:19 door Redactie, 5 reacties

De overheid laat samen met De Nederlandsche Bank (DNB) onderzoeken hoe de beschikbaarheid en het gebruik van contant geld op de lange termijn kan worden de beschermd. Dat meldt minister Kaag van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer. Deze week werd het Convenant Contant Geld gepresenteerd waarin banken en andere organisaties afspraken hebben gemaakt om het functioneren van contant geld te waarborgen (pdf).

In het convenant worden afspraken gemaakt voor de komende vijf jaar over zaken als terugvalopties voor het pinverkeer, een inclusief en toegankelijk betalingsverkeer, het tariferingsmodel van de banken voor contant geld, de acceptatie van contant geld, de bereikbaarheid- en beschikbaarheid voor zowel geldopname-automaten en afstortautomaten en het toepassen van 'pin-only'-beleid door winkels, horeca, benzinestations en andere partijen.

Ook bevriezen banken tot uiterlijk eind juli 2023 hun prijsbeleid ten aanzien van contant geld. Tot die tijd zullen zij geen maatregelen treffen, zoals tariefsverhogingen of volumebeperkingen, waardoor het opnemen of storten van contant geld voor particuliere en zakelijke klanten duurder, of anderszins ontmoedigd of belemmerd wordt, laat Kaag weten. Daarbij hanteren de banken een limiet van 17.500 euro als uitgangspunt voor het kosteloos opnemen van contant geld.

"Met dit bedrag, dat is gebaseerd op gegevens van het Nibud, kan iemand met een modaal inkomen zijn of haar uitgaven in winkels met contant geld betalen. Hiermee is het weliswaar niet voor iedereen volledig kosteloos om contant geld op te nemen, maar geldt dit wel voor het overgrote gedeelte van de mensen die afhankelijk zijn van contant geld en die eventuele extra kosten niet kunnen dragen", voegt de minister toe.

Ze zegt verheugd te zijn dat de banken en andere organisaties onderling tot afspraken zijn gekomen. Wel blijft de infrastructuur voor het aanbieden van contant geld volgens haar een punt van aandacht, vooral als de daling in het gebruik van contant geld van de afgelopen jaren doorzet. "Om die reden zal ik samen met DNB onderzoek laten doen naar hoe het publiek belang van contant geld ook na het Convenant geborgd kan worden. Hierbij zullen alle varianten voor de ordening en bekostiging van de chartale keten worden onderzocht, variërend van meer publieke tot meer private oplossingen", besluit de minister haar brief.

Reacties (5)
10-04-2022, 09:27 door Anoniem
Aha, het verhogen van 10.000 naar uiteindelijk 17.500 was geen geheel vrijwillige keuze van de ABNAMRO.
10-04-2022, 10:46 door Anoniem
Aangezien het vertrouwen in de politiek zo laag is -door hun eigen toedoen-
en de nog steeds niet nagekomen belofte om een nieuw elan te introduceren in het politieke beleid
en D'66 het meest ambiteus is om gebruik te maken van digitale technieken vind ik het niet al te geloofwaardig dat Zij contant geld toegankelijk wilt houden.

Een onafhankelijke derde partij (buiten zijzelf als Minister van Financien en DNB) zou het aankomend onderzoek (ietiepietsie) geloofwaardiger maken.

Daarbij hanteren de banken een limiet van 17.500 euro...

"De banken"!? Zover ik weet heeft alleen ABN zich daar over uitgelaten of doen de andere daar ongehoord aan mee?

en whatabout dat er voor studenten een bedrag van €6000 pj was verzonnen, waarom het verschil tussen 'andere' en studenten, riekt weer naar een vorm van discriminatie.

en als ze er zo voor zijn om contant geld voor iedereen beschikbaar te houden waarom heeft de staat -als groot aandeelhouder van- de ABN dan niet tegen gehouden met deze eerste stap van het ontmoedigen van contant geld gebruik?

en wat is dat voor wassen-neus dat de banken het voor een jaar zo houden, terwijl het (de bankkosten) altijd per jaar verhoogd worden?

en wat ben je nou als consumentenbond waardig dat je de banken voorstelt een goedkoper betaalpakket voor consumenten aan te bieden die minder contant geld gebruiken?
(https://www.security.nl/posting/749679/ABN+Amro+laat+klanten+vanaf+17_500+euro+betalen+voor+opnemen+contant+geld)
11-04-2022, 05:48 door Anoniem
Net als bij alles tegenwoordig "neen"zeggen en "ja"doen.
12-04-2022, 12:50 door Anoniem
Door Anoniem: Aha, het verhogen van 10.000 naar uiteindelijk 17.500 was geen geheel vrijwillige keuze van de ABNAMRO.

Ze doen alsof het wel een vrijwillige keuze was, vandaar het woord "convenant". Dat maakt het allemaal lekker vaag.
29-05-2022, 13:56 door Anoniem
Dit weekend alle geldmaat pin automaten bij AH's in Zoetermeer uitgevallen met storing. Medewerkers AH doen geen navraag bij centraal contactpersonen, doen computer says No met "wij gaan er niet over". Klantvriendelijk is het niet dat ze dus niet eens willen weten wanneer de storing aangepakt gaat worden. Wel zei een medewerker, ze liggen er om de week zowat uit. Voordat de bestaande automaten kortgeleden werden vervangen door gele geldmaat automaten was het niet zo erg als nu.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.