Door Anoniem: Door gradje71: En waarom moeten "ze" voorlopig dingen doen die nu wel kunnen? Er is olie en gas zat.
Ik had het zinnetje "En olie is er ook zat in de Noordzee" uit de quote moeten knippen. Ik reageerde op de 4e-generatie thorium-reactors.
Je had ook mijn laatste regel eruit gequoot. Misschien zelfs bewust.
Maar wat ik citeerde, en je reactie nu erop, wekken de indruk dat je mogelijk niet doorhebt dat een thorium-reactor niets met olie of gas te maken heeft. Dus voor als je dat inderdaad nog niet wist: het is iets volkomen anders. Met olie en gas wordt energie opgewekt door het te verbranden, een chemische reactie. Bij een thorium-reactor wordt een proces van kernsplijting opgestart dat atoomkernen uiteen doet vallen in andere chemische elementen. Daar komt ook energie bij vrij, maar het is iets wezenlijk anders dan een chemisch proces als verbranding. Bij chemische processen worden verbindingen tussen atomen veranderd zonder dat die atomen zelf veranderen worden; in een kernreactor gaat het niet om chemische verbindingen maar worden de atomen zelf veranderd. Voor een thorium-reactor is thorium nodig, niet aardgas of aardolie.
No shit! Je vergeet dat ik al eventjes op deze aardkloot rond loop. Ik ben helemaal niet naïef.
Mijn punt was dat wat jij schreef, dat het enige dat ze moeten doen is om 4e-generatie kernreactoren op thorium te bouwen, makkelijker gezegd is dan gedaan: men is nog lang niet zo ver dat dat nu al voor grootschalige energieproductie ingezet kan worden. En dus moeten we het nu doen met wat nu wel kan.
Maar waarom moeten ze dat
nu doen? Wat denk jij dat Nederland van invloed heeft op de aarde? 0,0% De grootste vervuiler dat is China en die bouwt 100 kolencentrales. Dus wat is de invloed van Nederland? 0,0%. Dus denk ik dat het veel beter is om even te wachten totdat die kerncentrales er wel zijn.
Daar spelen olie en gas ongetwijfeld nog wel een poosje een rol in. Misschien kies je ervoor om te negeren dat de CO2 die bij verbranding vrijkomt een broeikasgas is en dat het vasthouden van steeds meer energie in de atmosfeer en de oceanen tot problemen leidt voor menselijke samenlevingen, zoals meer extreem weer (hitte, droogte, juist teveel neerslag, meer extreme stormen) en mede als gevolg daarvan een verminderde opbrengst van landbouw, afsmelten van poolkappen (wat aan het gebeuren is) en de stijging van de zeespiegel die dat oplevert. Een probleem los je niet op door te doen alsof het niet bestaat.
Maar los daarvan zie je dat het winnen van olie en gas geleidelijk aan steeds duurder wordt, omdat de grote, makkelijk te exploiteren voorraden uitgeput raken en de winning van kleinere voorraden veel minder opbrengt voor de investering die ervoor gedaan moet worden. Ondertussen worden alternatieven als zonne- en windenergie juist steeds goedkoper, naarmate ze grootschaliger worden toegepast en de techniek ervoor verder ontwikkeld wordt. Los van milieuargumenten zie je daardoor dat domweg door marktwerking alternatieve energiebronnen stevig in de lift zitten en fossiele brandstoffen juist weggedrukt worden. En we zitten ongeveer op het omslagpunt dat alternatieve energiebronnen ook zonder subsidies kunnen concurreren met fossiele brandstoffen. Vattenfall bouwt al aan het eerste subsidievrije Nederlandse windmolenpark op zee en het eerste subsidievrije zonnepark bij Almere.
Wat jij hierbij vergeet is dat olie in de zee nog steeds heel goed kan en gas vanuit Groningen ook. Je wil er alleen niet aan denken. Wat jij wil dat is dat iedereen een grote windmolen voor zijn huis heeft staan en overal zonnepanelen op zijn dak leggen (die overigens, overal waar je kijkt, kriskras geplaatst zijn, er is geen enkele logica in te vinden) en het grootste probleem dat is natuurlijk alle wiebelspanning die deze home made energiecentrales leveren.
En ook idiote dingen, zoals deze van ProRail, waar ze de roltrappen uit gaan zetten en de rails niet meer gaan verhitten. Maar de poortjes die blijven er wel natuurlijk en dat kost ook energie. En de camera's natuurlijk ook en die kosten ook energie. Ze willen ons terug brengen naar 100 jaar gelden qua comfort, maar naar de "moderne tijd" vanwege "veiligheid".