image

EU beschuldigt Apple van machtsmisbruik wegens beperken NFC-functie

maandag 2 mei 2022, 13:34 door Redactie, 9 reacties

De Europese Commissie heeft Apple beschuldigd van machtsmisbruik omdat het betaalapps geen toegang geeft tot de NFC-functie op iOS. Apples eigen Apple Pay is de enige mobiele portemonnee die er gebruik van kan maken. Via de NFC-functie is het mogelijk om met betaalapps contactloos in winkels te betalen. Eind 2020 kondigde de Nederlandse Autoriteit Consument & Markt al een onderzoek aan of betaalapps toegang tot NFC hadden.

Op sommige smartphones heeft alleen de betaalapp van de ontwikkelaar namelijk toegang tot NFC, aldus de ACM, waarbij de toezichthouder naam van Apple niet noemde. Door het beperken van de NFC-functie tot de eigen app zou Apple mogelijk de concurrentie hebben belemmerd, zo stelt de Europese Commissie. Als dit zo blijkt te zijn heeft het Amerikaanse techbedrijf zich schuldig gemaakt aan het overtreden van de mededingsregels.

Volgens de Europese Commissie heeft Apple een aanzienlijke marktmacht op de markt voor smartphones en een dominantie positie op de markt van mobiele portemonnees. Doordat andere ontwikkelaars geen toegang tot de NCF-functie van iPhones en iPads hebben worden concurrenten buitengesloten, wat leidt tot minder innovatie en minder keuze voor gebruikers, laat de Commissie verder weten.

De Europese Commissie merkt op dat de aantijging een formele stap is in het onderzoek naar mogelijke overtreding van de Europese mededingswetgeving. Apple is nu in staat gesteld om op de voorlopige beschuldiging te reageren.

Reacties (9)
02-05-2022, 13:53 door Anoniem
Het is in eerste instantie de vraag of nfc als functionaliteit in een telefoon bedoeld kan zijn om uberhaupt op te concureren. Je kan in zekere zin stellen dat bepaalde functies op een telefoon in eerste plaats een veiligheidsissue is dat is gebaat bij een eenzijdige ingang in plaats van een modulair beschikbare ingang zoals een IO-kit zoals dat met bluetooth en usb als verbinding functies al tot vele problematische kwetsbaarheden heeft geleid.
In tweede instantie kan je er van uit gaan dat nfc nog niet uitgerijpt is en dat het voorlopig beter niet vrij gegeven kan worden.
Ten derde, dit lijkt een rem op de afschaffing van contant geld en is indirect misschien dus geen kwalijke beperking.
02-05-2022, 14:03 door Anoniem
Ik denk als Apple fanboi: toedeledokie, als je Applepay wilt gebruiken, koop je maar een Apple iPhone/Watch. Maar beter beargumenteerd: Apple krijgt op die manier nooit de onderzoek- en ontwikkelkosten er uit. En zo zullen er vast nog wel meer argumenten zijn.
02-05-2022, 14:39 door Anoniem
Door Anoniem: Ik denk als Apple fanboi: toedeledokie, als je Applepay wilt gebruiken, koop je maar een Apple iPhone/Watch. Maar beter beargumenteerd: Apple krijgt op die manier nooit de onderzoek- en ontwikkelkosten er uit. En zo zullen er vast nog wel meer argumenten zijn.

Voor een bedrijf dat een paar jaar geleden honderden miljarden in kas had? Ik geloof dat we ons om Apple geen zorgen hoeven te maken over "onderzoek- en ontwikkelkosten eruit halen". Als er één bedrijf is waar ze zwemmen in het geld, dan is het Apple wel. Ze willen de concurrentie buiten de deur houden, zoals een heleboel grote bedrijven dat doen/ deden met geheime prijsafspraken, slecht danwel niet gedocumenteerde interfaces, ondoorzichtige code die niet wordt vrijgegeven etc.
02-05-2022, 15:17 door Anoniem
Door Anoniem:Apple krijgt op die manier nooit de onderzoek- en ontwikkelkosten er uit.

Inderdaad, straks moeten ze nog duizend euro per telefoontje rekenen. En wie koopt er nou een telefoon van een rug?
02-05-2022, 16:04 door _R0N_
Door Anoniem: Ik denk als Apple fanboi: toedeledokie, als je Applepay wilt gebruiken, koop je maar een Apple iPhone/Watch. Maar beter beargumenteerd: Apple krijgt op die manier nooit de onderzoek- en ontwikkelkosten er uit. En zo zullen er vast nog wel meer argumenten zijn.

Het gaat natuurlijk niet alleen om betalen via NFC maar om toegang tot de hardware om de mogelijkheden van het toestel optimaal te benutten.
Als Apple slim zou zijn zouden ze een handjeklap doen met Google en Applepay op Android aanbieden en Googlepay toestaan op de iPhone.
02-05-2022, 16:17 door Anoniem
Apple [kan] zich opmaken voor een nieuwe miljardenboete. Die kan oplopen tot 10 procent van de jaaromzet van het bedrijf, dat vorig jaar nog een omzet had van bijna 350 miljard euro. De Europese Commissie beboette Apple vorig jaar ook al wegens het misbruiken van zijn dominante marktpositie.

https://www.nrc.nl/nieuws/2022/05/02/nieuwe-miljardenboete-dreigt-voor-apple-wegens-machtsmisbruik-a4119373
02-05-2022, 21:20 door Anoniem
Wat houdt ze tegen zelf een telefoon en software te gaan ontwikkelen?
Ze zijn toch niet verplicht aan Apple deel te nemen
03-05-2022, 07:17 door spatieman
Door Anoniem: Wat houdt ze tegen zelf een telefoon en software te gaan ontwikkelen?
Ze zijn toch niet verplicht aan Apple deel te nemen

kuch, dat noemen ze android, kuch.
03-05-2022, 08:56 door Power2All
Door Anoniem: Wat houdt ze tegen zelf een telefoon en software te gaan ontwikkelen?
Ze zijn toch niet verplicht aan Apple deel te nemen

Er is zoiets als de wetgeving.
Deze is Apple aan het schenden, maar er moet altijd eerst een zaak komen, willen ze er iets aan doen.
De NFC chip locken softwarematig is het tegenwerken van concurrentie om er gebruik van te kunnen maken.
Het is gewoon een actie voor monopoly wat er kwa betalings-apps op draait, vooral omdat je geforceerd wordt hun systeem te moeten gebruiken, welke ook nog eens data aan het loggen is (transacties).
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.