image

Nederlandsche Bank lanceert app voor controleren van eurobiljetten

maandag 9 mei 2022, 16:46 door Redactie, 14 reacties

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een app uitgebracht om de echtheid van eurobiljetten te controleren. Volgens DNB is de kans erg klein dat mensen met een vals biljet in aanraking komen. Vorig jaar werden zo'n 26.000 valse eurobiljetten aangetroffen. Met de 'Check je biljet'-app kunnen mensen kijken of hun biljetten echt zijn of niet.

DNB omschrijft de app als een "geavanceerde eurobiljetscanner" die door middel van de smartphonecamera alle eurobankbiljetten controleert op echtheid. Gebruikers worden wel gewaarschuwd. "Het kan dan zijn dat het biljet vals is, maar het kan ook zijn dat het biljet wel echt is, maar te gekreukeld of versleten. Controleer daarom zelf ook in alle gevallen met de ‘kijk, voel, kantel-methode’", aldus DNB. De app is daarnaast alleen bedoeld voor particulier gebruik.

De app is inmiddels duizenden keren gedownload, maar gebruikers zijn niet tevreden. "Meerdere keren één biljet gescand en gaf ‘mogelijk geen echt biljet’ dit ook bij drie andere 50 euro biljetten gedaan van verschillende uitvoeringen en gaf ook hetzelfde. Één biljet gaf ‘echt’ aan en later kon ik ook het eerste biljet als ‘echt’ noteren, kortom de app is kritisch (logisch!) maar daardoor ook onbetrouwbaar", aldus een reactie. Ook andere mensen klagen dat de app niet goed werkt met gevouwen biljetten.

Image

Reacties (14)
09-05-2022, 18:36 door Anoniem
En deze app geeft ook toegang tot jou persoonlijke informatie
op je telefoon,zoals je contacten,locatie,je gebruik en meer,algoritmes etc

The Matrix
09-05-2022, 18:37 door Anoniem
Dit is een mooie kans voor de banken om papiergeld te traceren. Het serienummer van elk bankbiljet zou namelijk naar de cloud gestuurd kunnen worden. Je weet dan welk biljet op welk moment gescand is door welke telefoon en waar dit plaatsvond.
09-05-2022, 18:46 door Anoniem
https://reports.exodus-privacy.eu.org/en/reports/nl.dnb.checkjebiljet.public/latest en weer een app die data deelt met Google

Zouden er ook gegevens naar DNB zelf verzonden worden?
10-05-2022, 08:21 door Anoniem
Door Anoniem: En deze app geeft ook toegang tot jou persoonlijke informatie
op je telefoon,zoals je contacten,locatie,je gebruik en meer,algoritmes etc

The Matrix

Volgens de app zelf worden er geen gegevens verzameld.
10-05-2022, 08:59 door Anoniem
Het fijne van een biljet is dat het een waardepapier aan toonder is. Eigenlijk. Net als goud of een bitcoin.

Vroeger bracht je die dingen naar een bank, omdat de kluis daar de veiligste plek in de stad was. Dat is helaas niet meer zo. Je vroeger zo veilige kluisje in de kelder kan tegenwoordig ook door anderen open worden gemaakt, inclusief de bank zelf.

Daardoor ook wordt er steeds strenger gevraagd waar meneer de biljetten vandaan heeft, of voor welk doel ze worden opgenomen. Ook bij overboeken moet er vaak verplicht een omschrijving bij. Hoewel ik zulke transacties tot een minimum beperk (ik vind zulke vragen onbeschaamd, zeker als je over je bril kijkt wat dat daar achter die balie durft te vragen), mijn favoriete rijtje omschrijvingen:

- "Overboeking"
- "Verrekening in rekening courant"
- "Schadevergoeding brandgat in de sofa"
- "Mijn aandeel van de drankrekening van gisteren"
- "Saldo ruilhandel"
- "Verrekening verschotten"
- "Voorschot lopende rekening"
- "Borg voor gebruik van een fiets"
- "Wegens verloren weddenschap"
- "Loper naar B6, koning naar D8"

Het is ook nog eens zeer leuk om te doen. Je voelt je soms net Koningin Wilhelmina bij Radio Oranje!
10-05-2022, 09:59 door Anoniem
Als ik de ervaringen moet geloven in de Playstore werkt deze app helemaal niet en geeft het veel valse meldingen. Heb zelf geen ervaring met de app. Deze app krijgt toegang tot je gegevens en of dat fijn is?
10-05-2022, 10:26 door Briolet
Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat zo'n app werkt. Zeker als hij 'geavanceerd' heet, mag je toch verwachten dat hij ook de geavanceerde kenmerken zoals watermerk, UV draadjes en reliëf kan beoordelen. En dat zijn just dingen die je op een foto niet kunt zien.

En jammer dat minimaal Android 8.0 nodig is, zodat ik het ook niet op mijn telefoon kan testen.
10-05-2022, 10:36 door Anoniem
Niemand die weet dat het al een tijdje bestaat, maar dan onder de naam
Echt of Vals ?
Zie op deze website een bericht van 2016

https://www.androidplanet.nl/apps/echt-of-vals-bankbiljetten-controleren/
10-05-2022, 11:00 door Anoniem
Door Anoniem: https://reports.exodus-privacy.eu.org/en/reports/nl.dnb.checkjebiljet.public/latest en weer een app die data deelt met Google

Zouden er ook gegevens naar DNB zelf verzonden worden?
READ_PHONE_STATE
read phone status and identity

Naast die "analytics" brengt dit ook vraagtekens met zich mee.
10-05-2022, 11:13 door Anoniem
Ik neem aan dat dit een tracker app is die "gepromote" wordt in gemeenschappen waar het normaal is om vals geld
te maken en circuleren, en leden dus graag willen weten of ze op dat moment vals geld in handen hebben.
De DNB wil er graag een vinger op houden waar dat valse geld dan rondgaat, en wellicht waar er grote hoeveelheden
papiergeld rondgaan waar de gebruiker onzeker over is.

Als "gewone burger" zie ik helemaal geen reden om met zo iets bezig te zijn dus voor mij is die app niet nuttig, maar
voor mij is ie ook niet bedoeld.
10-05-2022, 15:29 door musiman
Ik heb zelf even de app geprobeerd. Mijn 10 Euro biljet werd als een 100 Euro biljet gezien en die zou weleens vals kunnen zijn... Wellicht dat men zo'n app EERST even test alvorens die in de play store te zetten?
11-05-2022, 09:04 door Anoniem
Door Anoniem: Niemand die weet dat het al een tijdje bestaat, maar dan onder de naam Echt of Vals ?

'Echt of Vals', dat was de naam van de vorige, oude app uit 2015. De nieuwe app van DNB heet 'Check je biljet', en dat zou een verbetering moeten zijn, maar het ziet er naar uit dat veel mensen oude, verfrommelde biljetten hebben getest, en de negatieve uitslagen daarvan op Google Play rapporteren, terwijl de meerwaarde van de app juist is bij een stapel van nieuwe ogenschijnlijk echte eurobiljetten. De biljetten moeten liefst onbeschadigd zijn en goed vlak liggen. Het werkt, maar de ouderwetse "kijk, voel, kantel-methode’" gaat mij beter af. Dat werkt ook beter bij oude biljetten.
13-05-2022, 09:55 door Anoniem
Almeerse groep jongeren drukte jarenlang vals geld met hologramstickers uit China

De zaak diende in hoger beroep in Leeuwarden. De uitspraak was op 10 mei 2022.

Valsgeldfabriekje inkjetprinters. Het valse geld werd rechtstreeks aan potentiële klanten aangeboden, of via bijvoorbeeld Telegram en het darkweb. De hologramstickers en het speciale papier werden online in China gekocht en hun miljoenen aan vals geld doken in 35 landen op. De economische schade werd geraamd op een kleine 6 miljoen euro. Het onderzoek was sinds juni 2018 gaande. keywords: 'hologram counterfeiting'

https://www.parool.nl/amsterdam/uit-de-hand-gelopen-grap-of-geoliede-criminele-organisatie-almeerse-groep-drukte-jarenlang-vals-geld-met-hologramstickers-uit-china~bee14cd0/

Van deze groep valsemunters werd op 30 januari 2019 zes verdachten aangehouden. Op 6 maart 2019 werden nog eens drie verdachten in dezelfde zaak aangehouden. De recherche werkte nauw samen met Europol, de Marechaussee en De Nederlandse Bank. De groep van negen verdachten zat lang in volledige beperkingen.

https://www.politie.nl/nieuws/2019/januari/30/03-verdachten-aangehouden-in-groot-onderzoek-naar-vals-geld.html


Negen mannen uit Almere zijn woensdag [12 augustus 2020] door de rechtbank in Lelystad veroordeeld voor het produceren en verkopen van een grote hoeveelheid vals geld. Acht verdachten kregen gevangenisstraffen opgelegd variërend van twee tot vijf jaar. De jongste kreeg jeugddetentie van 180 dagen en een werkstraf van 200 uur.

https://www.ad.nl/flevoland/valsemunters-uit-almere-veroordeeld-tot-celstraffen-tot-5-jaar~af76e054/


Vier mannen die deel uitmaakten van een valsemuntersbende uit Almere hebben in hoger beroep gevangenisstraffen van één en twee jaar gekregen. Het Openbaar Ministerie (OM) had tot vijf jaar cel geëist. Daarnaast moeten ze, net als drie andere bendeleden, forse bedragen terugbetalen. [...] Terugvorderingen tot 341.000 euro.

https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/284811/lagere-celstraffen-in-hoger-beroep-voor-leden-valsemuntersbende

De politie heeft op op 22 november 2021 ook nog een andere groep van vier jonge valsemunters opgepakt, toevallig ook allen woonachtig in Almere. Die zaak loopt nog. De recherche maakt zich zorgen om jongeren die vals geld drukken.
13-05-2022, 16:08 door Anoniem
wat een k** app
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.