De nieuwe software die zal worden gebruik voor het vaststellen van de uitslagen van Nederlandse verkiezingen en het indienen van de kandidatenlijsten door politieke partijen zou naar verwachting halverwege volgend jaar moeten verschijnen. De ontwikkeling, beheer en hosting van Digitaal Hulpmiddel Verkiezingen (DHV) gaat de komende twintig jaar 45 miljoen euro exclusief btw kosten en is daarmee de vervanger van de Ondersteunende Software Verkiezingen (OSV2020) die nu wordt gebruikt, zo laat de Kiesraad weten.
Paragon Customer Communication uit Alphen aan den Rijn zal de nieuwe verkiezingssoftware gaan ontwikkelen. Het bedrijf verzorgt op dit moment voor meer dan honderdtwintig gemeenten alle gedrukte verkiezingscommunicatie richting burgers. De dienstverlening voor verkiezingen in Nederland wordt nu verder uitgebreid door de levering van het DHV. Paragon is verantwoordelijk voor ontwikkeling, beheer en hosting van het DHV.
Dit wordt gedaan in samenwerking met onderaannemers Scytl, een zusterbedrijf van Paragon, en KPN voor respectievelijk de softwareontwikkeling en hosting. Het DHV wordt gehost in een centrale omgeving via een besloten netwerk. Hierdoor kan de Kiesraad naar eigen zeggen het gebruik van het programma monitoren en tijdig maatregelen nemen in het geval er onregelmatigheden worden geconstateerd.
"Hierbij wordt gebruik gemaakt van een Security Operations Centre. Daarnaast wordt het programma en de hostingomgeving volgens de meest recente beveiligingseisen door de leverancier beheerd en actueel gehouden", aldus de Kiesraad.
Het DHV heeft dezelfde functie als het huidige OSV2020. Na afloop van verkiezingen worden in de stembureaus de stembiljetten met de hand geteld en de uitkomsten vastgelegd in een proces-verbaal. Vervolgens tellen gemeentelijke stembureaus, hoofdstembureaus en het centraal stembureau de uitslagen van de stembureaus digitaal bij elkaar op. Voor elke verkiezing wordt de te gebruiken programmatuur getoetst op werking en beveiliging.
De Kiesraad meldt dat de broncode van het Digitaal Hulpmiddel Verkiezingen openbaar wordt gemaakt, zodat het publiek die kan controleren. De optellingen en de zetelverdeling die met de programmatuur worden gegenereerd, worden handmatig gecontroleerd, aan de hand van controleprotocollen die de Kiesraad opstelt. Een verschil met OSV2020 is dat het DHV centraal door de Kiesraad wordt beheerd en ingezet. Hiervoor krijgt de Kiesraad meer bevoegdheden om aansluit- en gebruiksvoorschriften op te stellen en te zorgen voor naleving van die voorschriften.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.