Door Anoniem: Allen tot nu toe bedankt voor de input. Helaas is het definitieve antwoord op mijn vraag "in welke mate biedt een VPN privacy in combinatie met kabelinterceptie?" nog niet gegeven. Als een VPN (gesteld dat het een betrouwbare is) niet werkt tegen kabelinterceptie, zou ik graag begrijpen waarom niet.
Bedankt! (TS)
Natuurlijk helpt een VPN wel.
Maar niet tegen alles. En niet onder alle omstandigheden (bijv door ontbrekende randvoorwaarden)
En niet tegen iedereen. Maar wel tegen velen.
Voor begripsvorming.
Waarschijnlijk ken je het begrip 'panopticum'. (zoek op Wikipedia)
Dat is een constructie (uitgevonden in het gevangeniswezen) waardoor cipiers alle gevangen kunnen bespieden zonder dat die gevangen kunnen weten of de cipier op een specifiek moment kijkt.
Het internet is hier nog veel effectiever. Er is niet één cipier die naar jou(w surfgedrag) kijkt (bijv Google). Er zijn heel veel cipiers die kijken naar jouw surfgedrag (Whatsapp, Facebook, al die reclame frma's waar gegevens naar toe gestuurd worden. En ook nog eens iedereen die op het lange pad staat tussen jouw computer en de willekeurige servers/diensten. Ik noem daarom het Internet een multi-(dimensionele)-panopticum. Iedereen kan meekijken naar jouw surfgedrag.
Een VPN beschermt alleen maar tegen iedereen die op het lange pad wil meekijken.
Een VPN beschermt niet tegen alle berichten die vanuit cookies, etc naar de vele dienstverleners gaan. Hoe meer je die kan uitschakelen (bijv met Ghostery, add-blokkers, etc) hoe minder 'multi'-panopticum internet voor jou is.
Dat weten natuurlijk Google en vergelijkbaren ook. Die zorgen ervoor dat zonodig heimelijk toch de info over jouw surdgedrag naar hen gaat. Zo heeft ook Microsoft dit verdienmodel in haar producten ingebouwd (kijk maar hoeveel telemetrie er ook naar Microsoft gaat). En dat doen al die apps op jouw telefoon ook.
Een VPN beschermt ook niet tegen interceptie op de opstijgpunten (daar waar je het VPN uit gaat). Toegang tot die opstijgpunten is slechts mogelijk voor de VPN eigenaar. En (als en voor zover de lokale wetgeving daarin voorziet) ook voor overheden.
Een VPN beschermt dus tegen meekijkers op het lange pad. Wanneer is dat belangrijk?
- als je kritisch bent op een overheid (of andere grote organisatie) en je kan het opstijgpunt kiezen in een land dat zeker niet zal meehelpen om jou op te sporen. Wie zullen hier gebruik van maken? Denk aan journalisten, klokkenluiders, actievoerders, maatschappij kritischen, etc. Ook Iran, Rusland, China, etc zullen niet kunnen meekijken als je geen gebruik maakt van een opstijgpunt in hun land. Als je echter een opstijgpunt kiest in canada, dan zal de USA (bijv op basis van de 5Eyes afspraken) toch info over jouw surfgedrag kunnen krijgen (in dit geval van Canada)
- als je activiteiten uitvoert die ongewenst zijn (bijv auteusrechtelij werk downloaden), maar niet hoog in de opsporingsspiraal zit. Dan is het voor overheden de moeite niet waard om jou op te sporen (auteursrecht is vooral een civielrechterlijke zaak). Brein (is geen opsporingsinstantie, maar een civiele instantie) zal wel willen, maar de VPN eigenaren en de dienstverleners willen niet meewerken en de overheid blijft hier vooralsnog buiten.
Niets is perfect.
Er bestaat géén golden bullit.
Er bestaat nooit een één-oplossing voor een grote verscheidenheid aan aanvalsoppervlakten/aanvalsvectoren.
Dus de vele reageerders hebben in wezen gelijk.
Een VPN levert geen privacy.
Maar de andere kant is ook waar.
Een VPN levert wel degelijk bescherming tegen een specifieke aanvalsvector. Hoewel de encrptietechnieken op zich 'waterdicht' zijn, zijn de implementaties en ook de omgevingsmachten dusdanig dat de VPN in zichzelf wel bescherming biedt tegen meekikers, tenzij......
Blijf onbelangrijk fruit.
Zorg dat jouw te beschermen belangen net iets hoger hangen dan het gebruikelijke laaghangende fruit.