image

Onderzoek: helft Nederlanders denkt online oplichting direct door te hebben

maandag 30 mei 2022, 10:43 door Redactie, 4 reacties

Ruim de helft van de Nederlanders denkt meteen te weten wanneer iemand ze probeert op te lichten via e-mail, internet of telefoon. Dat blijkt uit onderzoek onder bijna veertienhonderd Nederlanders dat in opdracht van ABN Amro werd uitgevoerd. Verder stelt de helft van de deelnemers aan het onderzoek dat phishing, helpdeskfraude en andere vormen van online oplichting alleen goedgelovige mensen of mensen met weinig digitale kennis overkomen.

Van de deelnemers was 37 procent niet bekend met het fenomeen helpdeskfraude, terwijl veertien procent niet kan uitleggen wat phishing inhoudt. De totale schade door verschillende vormen van fraude in het betalingsverkeer bedroeg vorig jaar 62,5 miljoen euro, tegenover 50 miljoen euro een jaar eerder. Het grootste deel daarvan werd veroorzaakt door bankhelpdeskfraude (47,6 miljoen euro).

Om zich tegen cybercrime te beschermen zegt drie van de vier deelnemers dat ze hun telefoon en computer up-to-date houden. Verder zegt twee derde van de deelnemers gebruik te maken van een tweestapsverificatie. Bij jongeren tot 30 jaar ligt dit percentage op 77 procent.

Reacties (4)
30-05-2022, 16:50 door Anoniem
Volgens mij lijdt de helft van de Nederlanders aan zelfoverschatting in hun vermogen voor het doorzien van oplichting.
30-05-2022, 20:12 door Anoniem
Zelfoverschatting is de allergrootste vijand die er bestaat - zeker in IT-land.
30-05-2022, 21:40 door Briolet
Door Anoniem: Volgens mij lijdt de helft van de Nederlanders aan zelfoverschatting in hun vermogen voor het doorzien van oplichting.

Ik verwacht echt wel dat het overgrote merendeel direct door heeft dat iemand ze probeert op te lichten. De criminelen hebben genoeg aan een succes percentage van < 1%.

Ik heb afgelopen jaar ook al een tiental pogingen tot oplichting doorgehad. Op plek 1 de helpdesk fraude, gevolgd door vreemde mailtjes.

Mij is ook niet duidelijk of ze onderzocht hebben of mensen 100% van alle oplihting denken te detecteren, of dat ze pogingen detecteren.

Ik snap de volgende opmerking uit het onderzoek ook niet.

Deze cijfers staan echter in schril contrast met de data van het CBS waaruit blijkt dat alleen al het afgelopen jaar 2,5 miljoen Nederlanders slachtoffer werden van online criminaliteit en fraude.

Volgens mij krijgt elke Nederlander jaarlijks wel met een poging tot oplichting te maken. Als er dan 'slechts' 2,5 miljoen mensen het slachtoffer worden, is dat 14% van de Nederlanders en heeft dus 86% door gehad dat er een poging tot oplichting was. Dus hoezo is de inschatting van het herkennen van oplichting 'in schril contrast'?
01-06-2022, 08:28 door spatieman
doe zoals ik.
flag alles als verdacht, dan eh, zit je altijd wel ergens redelijk veilig...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.