Versleutelde chatdienst Telegram heeft gegevens van gebruikers met de Duitse politie gedeeld, zo claimt de Duitse krant Der Spiegel. Het zou gaan om gegevens van personen die werden verdacht van kindermisbruik en terrorisme. Op de eigen website meldt Telegram dat het geen data van gebruikers met derde partijen heeft gedeeld, waaronder overheden.
Wel verzamelt Telegram metadata over gebruikers, zoals ip-adressen, gebruikte toestellen en Telegram-apps, alsmede aanpassingen van gebruikersnamen. Deze informatie wordt maximaal een jaar bewaard. "Wanneer Telegram een gerechtelijk bevel ontvangt die bevestigt dat je een terreurverdachte bent, kunnen we je ip-adres en telefoonnummer met de relevante autoriteiten delen. Dat is tot nu toe niet gebeurd", aldus het privacybeleid van de chatapp. Ook volgens het transparantiekanaal van Telegram zijn er geen gegevens met autoriteiten gedeeld.
Begin dit jaar liet de Duitse minister Nancy Faeser van Binnenlandse Zaken weten dat Apple en Google de versleutelde chatapp uit hun appstores zouden moeten verwijderen. Volgens Faeser moeten de Amerikaanse techbedrijven hun "maatschappelijke verantwoordelijkheid" nemen. Ze deed haar uitspraken na een overleg met de ministers van Binnenlandse Zaken van de verschillende Duitse deelstaten.
Volgens Boris Pistorius, de minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Nedersaksen, is Telegram inmiddels een "brandversneller" voor extremisten, corona-ontkenners en complotaanhangers. Hij pleitte dan ook voor het uitoefenen van maximale druk op het platform om bepaalde content verwijderd te krijgen. Ook andere deelstaatministers willen Telegram harder aanpakken. Eerder liet Faeser al weten dat er binnen de Duitse overheid wordt gekeken naar wet- en regelgeving en een Europees uniform juridisch framework om Telegram aan banden te leggen.
Volgens Der Spiegel hebben er sinds februari gesprekken tussen de Duitse autoriteiten en Telegram-ceo Pavel Durov plaatsgevonden om de chatdienst mee te laten werken bij het verstrekken van informatie en blokkeren van content. Naar aanleiding van de gesprekken zou Telegram nu een e-mailadres hebben aangemaakt waar de Duitse autoriteiten verzoeken naar toe kunnen mailen voor het blokkeren van Telegram-kanalen en -groepen binnen Duitsland.
Faeser stelt dat de uitgeoefende druk zijn vruchten afwerpt, maar dat de app nog altijd een platform voor extremisten en complotdenkers is. "We zullen druk op het platform blijven uitoefenen om aan de juridische verplichtingen te voldoen", zo laat ze tegenover Der Spiegel weten.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.