Vier Utrechtse gemeenten, Nieuwegein, IJsselstein, Houten en Lopik, hebben bij de bestrijding van bijstandsfraude gebruikgemaakt van een verboden overheidsalgoritme. Naar aanleiding van berichtgeving door Argos besloten zij deze week alsnog met het systeem te stoppen. Voor het bestrijden van bijstandsfraude maakten Nederlandse gemeenten zeventien jaar lang gebruik van de "Fraudescorekaart", een Excelsheet die in 2003 werd ontwikkeld.
De kaart profileerde bijvoorbeeld op beroep, woonsituatie, opleidingsniveau, geslacht en de wijk waarin burgers woonden. Woonwagenbewoners kregen 700 punten, huiseigenaren 0 punten. Bij een score van 950 punten was er volgens het systeem, dat door 158 gemeenten werd gebruikt, sprake van fraude. In 2020 besloten gemeenten met het systeem te stoppen.
De Vereniging Nederlandse Gemeenten stelt dat de Fraudescorekaart niet voldeed aan het transparantiebeginsel van de AVG en daarom is stopgezet. Nieuwegein, IJsselstein, Houten en Lopik gebruikten een afgeleide versie van de Fraudescorekaart: de ‘DPS-Matrix’. De gemeenten verklaren dat de DPS-Matrix nooit heeft bepaald of iemand wel of geen uitkering kreeg maar slechts ‘een hulpmiddel' was.
Ze geven wel toe dat de matrix in de loop van de tijd niet met enige regelmaat gevalideerd is. "Daar zijn we ons niet eerder van bewust geweest. Wij zijn inmiddels gestopt met het gebruik van de DPS-Matrix", aldus een gemeenschappelijke reactie. Minister Carola Schouten van Sociale Zaken stelt dat de Fraudescorekaart ‘een aantal indicatoren bevat' die als stigmatiserend bestempeld kunnen worden. De minister noemt dat onwenselijk en roept gemeenten die dit systeem of een soortgelijk systeem nog steeds gebruiken op om daarmee te stoppen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.