Een Brits wetsvoorstel ondermijnt end-to-end encryptie en bedreigt de vrijheid van meningsuiting en zou daarom moeten worden ingetrokken, zo vindt de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF. Het gaat om de "Online Safety Bill" waarmee de Britse regering regels aan online platforms kan opleggen hoe ze met content moeten omgaan. Ook worden socialmediabedrijven verplicht om de verspreiding van "haatberichten" door anonieme gebruikers aan te pakken.Volgens de Britse regering moet het voorstel zowel kinderen als volwassenen op internet beschermen, onder andere door bepaalde content te blokkeren en filteren.
"Wanneer de Online Safety Bill wordt aangenomen kan de Britse regering mensen het zwijgen opleggen, en zelfs mensen gevangenzetten die onwelgevallige berichten publiceren", zo claimt de EFF. Ook krijgt de regering de bevoegdheid om websites die mensen beledigen hoge boetes op te leggen of de toegang hiertoe te blokkeren. Daarnaast worden socialmediabedrijven verplicht om de verspreiding van haatberichten door anonieme gebruikers aan te pakken.
De Amerikaanse burgerrechtenbeweging maakt zich dan ook ernstig zorgen over de impact van deze bevoegdheden op de vrijheid van meningsuiting. "Mensen zouden niet moeten worden beboet of gevangengezet alleen omdat een overheidsfunctionaris hun uitlatingen beledigend vindt." Een uit 2003 stammende wetgeving maakt het al mogelijk om Britse burgers te bestraffen wanneer een rechter hun uitlatingen "zeer beledigend" vindt. De Online Safety Bill zou dergelijke zaken verder uitbreiden, zo stelt de EFF verder.
Het wetsvoorstel geeft de Britse regering ook de mogelijkheid om techbedrijven en chatdiensten te verplichten om "geaccrediteerde technologie" te gebruiken voor het vinden van kindermisbruikmateriaal. Zo zouden bijvoorbeeld chatdiensten kunnen worden verplicht om berichten van gebruikers te controleren. Dit zou ook kunnen gelden voor aanbieders van end-to-end versleutelde chatdiensten. Hierbij hebben alleen de afzender en ontvanger toegang tot de inhoud van een bericht. Wanneer een derde partij de inhoud kan controleren is er geen sprake meer van end-to-end encryptie.
Volgens de EFF proberen de beleidsmakers achter het wetsvoorstel om bedrijven zover te krijgen dat ze hun encryptie verzwakken. Een ontwikkeling die in meer landen plaatsvindt, waarbij wordt geclaimd dat encryptie-backdoors zijn vereist om misdrijven te voorkomen. De Amerikaanse burgerrechtenbeweging stelt dat het wetsvoorstel censuur bevordert en anti-encryptie is. Wanneer aangenomen zou het een blauwdruk voor wereldwijde repressie worden. Het wetsvoorstel zou dan ook moeten worden ingetrokken, aldus de EFF. De stemming over het wetsvoorstel zal pas plaatsvinden als er een nieuwe Britse premier is gekozen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.