Door Anoniem: Omdat open source OS niet de grootste bloedgroep is.
Dat denken in termen van marktaandeel (of gebruiksaandeel) hieraan ten grondslag ligt is inderdaad een voor de hand liggende mogelijkheid. Die manier van denken is alleen wel een heel andere dan wat aan allerlei overheidsbeleid op dit vlak ten grondslag ligt. Ik vind het doodzonde dat de politiek kennelijk accepteert dat zo iets centraals als DigiD die makke heeft.
Het overgrote deel van de "klanten" van de overheid gebruikt iets anders, zoals Apple, Android of Microsoft. (sorry voor het kotswoord)
Ik vind het geen kotswoord, doe niet zo raar ;-)
Wil je adoptie van open source als politiek, verplicht dan dat contacten met de overheid alleen nog via open source oplossingen mogelijk zijn. En dat die oplossingen alleen op een open source OS werken.
Alsjeblieft niet. Open
standaards zijn wat je nodig hebt om alles met alles te kunnen laten praten. Er mag best propriëtaire software bestaan en gebruikt worden. Schadelijk is het als de leveranciers daarvan kiezen voor incompatibiliteit (het niet ondersteunen van open standaards voor gegevensuitwisseling) en zo supplier lock-in en netwerkeffecten veroorzaken.
Wel is het zo dat bij open source supplier lock-in domweg niet werkt (iedereen kan de broncode oppakken en een alternatieve implementatie maken tenslotte) waardoor het gevaar daarop bij open source inherent veel kleiner is. Propriëtaire leveranciers moeten wat dit betreft actiever in toom worden gehouden (door bijvoorbeeld te eisen/verplichten dat ze open standaards ondersteunen), maar dat betekent niet automatisch dat propriëtaire software geen rol kan spelen. Er is zat functionaliteit die alleen in propriëtaire software beschikbaar is omdat het dingen betreft waar de open source-wereld geen interesse in heeft of het budget niet heeft om het snel uit de grond te stampen. Dat heeft bestaansrecht.
De primaire motivatie voor overheden om eigen software als open source te ontwikkelen en zo veel mogelijk open source te gebruiken is dat overheden open en controleerbaar horen te zijn. Dat geldt ook voor wat ze door algoritmes laten doen. Dat is een ander motief dan bijvoorbeeld een ideologisch "informatie moet vrij zijn" of de overweging dat samenwerken en je resultaten delen bij softwareontwikkeling iedereen aanzienlijk meer gratis software oplevert die door anderen is gemaakt dan hij zelf weggeeft aan de wereld (al is ook dat voor overheden een zeer interresante dynamiek die tot serieuze kostenbesparingen kan leiden).
Overheden hebben dus hun eigen redenen om een voorkeur voor open source te hebben. Maar dat betekent wel dat ze baat hebben bij een rijk en goed functionerend open source-ecosysteem om op aan te kunnen haken. En dat betekent weer dat open source in het algemeen voor overheden het stimuleren waard is, en dus ook om zelf te zorgen dat ze niet alleen naar markt- of gebruiksaandeel kijken maar een principiële keuze maken om het te ondersteunen, inclusief ondersteuning van open source-gebruik door burgers.
Bij DigiD gaat het om een webtoepassing die een NFC-lezer moet kunnen gebruiken. Ik zie dat Linux op zich NFC-lezers ondersteunt, maar ik overzie niet of er iets is dat gebruik daarvan vanuit Firefox, Chromium en andere webbrowsers voor deze toepassing in de weg staat. Als die belemmering er niet is zou Logius het moeten ondersteunen. Als die belemmering er wel is zou Logius niet moeten kiezen om het dan maar niet te ondersteunen maar actief moeten bijdragen aan het opheffen van die belemmering.