Het kabinet wil dat er volgend jaar een open source wallet-app beschikbaar komt voor de Europese digitale identiteit waarmee Nederlanders zich kunnen identificeren, zo berichtte Security.NL vorige week. De overheid vraagt burgers nu om hun input over deze applicatie.
De Europese Commissie ontvouwde afgelopen juni plannen voor de invoering van een digitale identiteit waarmee burgers zich in de gehele Europese Unie kunnen identificeren. Vanuit een speciale wallet-app voor smartphones moeten burgers kunnen aantonen wie ze zijn en elektronische documenten delen. Grote platformen zullen worden verplicht om de nieuwe Europese digitale identiteit te accepteren, zodat gebruikers daarmee op het platform kunnen inloggen.
De Nederlandse overheid wil dat er een open source wallet-app komt om het ID te gebruiken. "Op weg naar een werkende open source wallet werk ik open en samen. Daarbij hoort ook in de praktijk beproeven en onderzoeken of wat we maken echt werkt. Zo toetsen we bijvoorbeeld de ontwerpkeuzes die voor ons liggen. Dit doen we door een inclusief ontwerpproces maar ook met onderzoeken, praktijkbeproevingen en hackathons", zo liet staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering eerder weten.
Ze roept wetenschap, bedrijfsleven, overheden, belangenbehartigers en burgers op om in gesprek te gaan over de wallet-app, waarvan in 2023 een eerste werkende versie beschikbaar moet komen. Wie input over de wallet-app wil leveren kan zich via deze website aanmelden, zo laat de website Digitale Overheid weten. Wie zich aanmeldt zal vervolgens via e-mail meer informatie ontvangen. Eerder kwam ook al de Europese Commissie met een onlineplatform om feedback te verzamelen voor de ontwikkeling van een digitale ID-wallet.
Volgens de Commissie heeft een digitale identiteit verschillende voordelen en zou burgers meer controle over hun data moeten geven en minder afhankelijk maken van grote techbedrijven. Eerder dit jaar stelde Jaap-Henk Hoepman, universitair hoofddocent privacy aan de Radboud Universiteit Nijmegen en Rijksuniversiteit Groningen, dat een digitaal identiteitsbewijs te ver gaat.
De universitair hoofddocent stelt dat een digitaal id-bewijs alleen in een heel ideaal scenario beperkt en gecontroleerd kan worden ingezet. "Maar ik zie nu al dat het idee is dat het systeem uitgebreid kan worden, zodat je er bijvoorbeeld ook je medisch dossier aan kunt hangen of de digitale euro. Op die manier raakt alles wel heel erg verknoopt en dat maakt de controle die landen en burgers hebben wel heel beperkt."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.