Versleutelde chatapp Telegram heeft Duitse gebruikers via een poll gevraagd wanneer het gegevens met de politie zou moeten delen. Sinds 2018 kan Telegram, na ontvangst van een gerechtelijk bevel, ip-adressen en telefoonnummers van terreurverdachten met de autoriteiten delen.
Telegram is de afgelopen maanden onder vuur van Duitse politici komen te liggen omdat het een "brandversneller" voor extremisten, corona-ontkenners en complotaanhangers zou zijn. De Duitse minister Nancy Faeser van Binnenlandse Zaken vindt zelfs dat Apple en Google Telegram uit hun appstores moeten verwijderen. Eerder liet Faeser al weten dat er binnen de Duitse overheid wordt gekeken naar wet- en regelgeving en een Europees uniform juridisch framework om Telegram aan banden te leggen.
In juni meldde de Duitse krant Der Spiegel dat er sinds februari gesprekken tussen de Duitse autoriteiten en Telegram-ceo Pavel Durov hebben plaatsgevonden om de chatdienst mee te laten werken bij het verstrekken van informatie en blokkeren van content. Naar aanleiding van de gesprekken zou Telegram nu een e-mailadres hebben aangemaakt waar de Duitse autoriteiten verzoeken naar toe kunnen mailen voor het blokkeren van Telegram-kanalen en -groepen binnen Duitsland.
Telegram heeft vandaag onder Duitse gebruikers een poll verspreid waarin het gebruikers vraagt of die het huidige privacybeleid steunen, of dat Telegram het aantal gevallen waarin het gegevens met de autoriteiten deelt moet vergroten of verkleinen. Gebruikers kunnen uit drie opties kiezen, namelijk behoud van het huidige beleid, waarbij alleen data van terreurverdachten na een gerechtelijk bevel wordt gedeeld.
De tweede optie betreft het delen van gebruikersgegevens op basis van een politieverzoek. Het gaat hierbij om ip-adressen en telefoonnummers van personen die van zware misdrijven worden verdacht, zonder dat er een gerechtelijk bevel is afgegeven. Bij de derde en laatste optie zal Telegram geen data van terreurverdachten delen. In het geval van optie 2 en 3 zal Telegram het privacybeleid moeten wijzigen.
Duitse gebruikers kunnen tot 5 september op de poll reageren. Volgens op Twitter gedeelde screenshots hebben al meer dan 1,6 miljoen gebruikers hun stem uitgebracht. Op het moment van schrijven wil veertig procent het huidige beleid houden, terwijl 35 procent wil dat er geen data van terreurverdachten wordt gedeeld.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.