Er moet vanuit de politiek meer aandacht en geld voor digitale veiligheid beschikbaar komen, zo vinden achttien Nederlandse burgemeesters die als "cyberburgemeesters" zich gezamenlijk voor dit thema inzetten. "Ik ben geen cyberexpert, mijn collega’s zijn dat ook niet. Wat wij proberen is om vanuit ons ambtelijke en bestuurlijke netwerk mensen bij elkaar te brengen. We volgen de laatste ontwikkelingen op het gebied van digitale veiligheid en vertellen elkaar wat we in de eigen gemeente ondernemen", zegt cyberburgemeester Rob Bats van Steenwijkerland.
De cyberburgemeesters delen informatie, onder andere over de maatregelen binnen hun eigen gemeenten. "Daarnaast vinden we dat de overheid veel meer aandacht aan cyber weerbaarheid moet besteden. Zo blijkt bijvoorbeeld dat het voor kleinere gemeenten lastig is om voor voldoende beveiliging te zorgen", stelt Bats. Via een motie hebben de cyberburgemeesters de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) verzocht om bij het ministerie van Binnenlandse Zaken aan te dringen op structurele aandacht en financiering voor informatieveiligheid.
Bats merkt op dat de urgentie inmiddels tot veel bestuurders is doorgedrongen: “Al zal cyberveiligheid een onpopulaire kostenpost blijven. Investeren in iets tastbaars zoals een buurtgebouw of voetbalveld spreekt meer tot de verbeelding. We hebben genoeg voorbeelden van gemeenten, instellingen en universiteiten die zijn geraakt door hacks en cyberaanvallen. Hier moét gewoon geld voor worden vrijgemaakt."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.