image

Coinbase financiert rechtszaak tegen Amerikaanse sancties Tornado Cash

vrijdag 9 september 2022, 09:42 door Redactie, 6 reacties

Cryptobeurs Coinbase financiert een rechtszaak tegen de sancties die de Amerikaanse autoriteiten hebben opgelegd aan cryptomixer Tornado Cash. Volgens Coinbase schaden de sancties onschuldige mensen, bedreigt het de toekomst van decentralized finance (DeFi) en web3, remt het innovatie, wordt het recht op privacy geschonden en hebben de autoriteiten geen recht om opensourcesoftware te sanctioneren.

Tornado Cash is opensourcesoftware die op de Ethereum-blockchain draait en de privacy van cryptotransacties beschermt. Gebruikers kunnen cryptovaluta van één wallet in een "pool" storten en met een andere wallet opnemen. Op deze manier is het bijvoorbeeld mogelijk om anoniem geld te doneren, maar kunnen mensen ook hun cryptovaluta beschermen. Volgens de Amerikaanse en ook Nederlandse autoriteiten zijn via Tornado Cash op grote schaal criminele geldstromen verhuld, onder andere afkomstig uit diefstallen van cryptovaluta.

"Het sanctioneren van opensourcesoftware is te vergelijken met het permanent sluiten van een snelweg omdat bankovervallers die hebben gebruikt om te vluchten. Het is niet de beste manier om een probleem op te lossen. Het zorgt ervoor dat mensen worden gestraft die niets hebben misdaan en heeft als gevolg dat mensen minder privacy en security hebben", aldus Coinbase. "We vinden dat gezagsgetrouwe burgers een recht op privacy hebben, met name als het om zeer gevoelige informatie gaat: hun financiën."

Het tweede probleem is volgens Coinbase dat het Amerikaanse ministerie van Financiën van het Amerikaanse Congres nooit de bevoegdheid heeft gekregen om opensourcesoftware te sanctioneren. Daarom zijn de klagers naar de rechtbank gestapt om de software van de Amerikaanse sanctielijst te krijgen. Verder vreest Coinbase dat de actie innovatie remt. "Ontwikkelaars zijn nu bezorgd dat ze verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor iets waar ze niets mee te maken en geen controle over hebben", aldus de cryptobeurs.

Onlangs besloot de raadkamer van de rechtbank Den Bosch om het voorarrest van een 29-jarige ontwikkelaar van Tornado Cash met negentig dagen te verlengen. De man, voor wie eerder in Amsterdam een demonstratie plaatsvond en de actie #FreeAlex is gestart, werd op 10 augustus door de FIOD aangehouden.

Reacties (6)
09-09-2022, 10:20 door Anoniem
Een excuus om tegen crypto mixers op te treden zal ecologisch van aard moeten zijn. Slechts 10% blijkt geld verkregen uit criminaliteit te zijn. Maar met de leer van Al Gore in de hand, kom je een eind met centraliseren en CBDC.

We laten de achturige werkdag en veertigurige werkweek wel los vanwege de arme werkgevers met hun personeelstekorten.

Of zo men in Duitsland wil een maandelijkse productie stop in wintertijd.

Haal het machinepark.en de grondstoffen leverancier (Bondsrepubliek Duitsland en de Russische Federatie) uiteen en je hebt als USA de globale hegonomie terug en Europa help je zo snel 'naar het afvoerputje'. Zien we het nog niet, wat de bedoeling is? "Wat mixer-coins gevonden? Waar blijven die euro's dan?".

#obserwator
09-09-2022, 10:42 door Anoniem
Door Anoniem: Een excuus om tegen crypto mixers op te treden zal ecologisch van aard moeten zijn. Slechts 10% blijkt geld verkregen uit criminaliteit te zijn
Nou ik vind het juist heel goed als diensten worden aangepakt die voor 10% op criminaliteit gebaseerd zijn!
09-09-2022, 11:47 door Anoniem
Maar daarmee tref je ook de overige 90%. Neem je dat op de koop toe als nodig zijnde collateral damage.
09-09-2022, 12:54 door Anoniem
Trouwens dan ga je ervan uit dat bij andere diensten geen tien of zelfs meer procent (cyber-en/of andere criminelen) zijn betrokken.

Crime gaat niet weg, niet vanzelf en ook niet als je alles monitort en surveilleren wil. Daarom begint men nu met het geleidelijk reduceren van de mensheid. Daarom krijgen de diensten in Nederland ruimere evoegdheden.
09-09-2022, 13:50 door Anoniem
Door Anoniem: Maar daarmee tref je ook de overige 90%. Neem je dat op de koop toe als nodig zijnde collateral damage.
Precies. Want dan zorgt het bedrijf wat de dienst aanbiedt dat die 10% omlaag gaat.
Of als ze dat "niet kunnen" dan wordt de dienst gestopt. Want aan "niet-kunners" hebben we niks op internet.
10-09-2022, 17:24 door Anoniem
Gaat niet florissant met Bitcoin, met uitzondering van Ethereum.

Je ziet dat men 'aanwerkt' naar de invoer van een niet te ontgane globale CBDC-munt, dan hebben niet meer de vrijheid van de blockchain, maar zijn we deel van de CBDC-chain-gang. Info manipulatie helpt daarbij.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.