Door Anoniem: Ik begrijp je niet helemaal.
Ook ik begrijp perizoma (
https://security.nl/profile?alias=perizoma) niet: maakt account aan, stelt 1 onduidelijke vraag, beantwoordt 1 open deur en verdwijnt.
Door Anoniem: Ik kom in een data classificatiebeleid altijd classificaties tegen zoals 'public' 'internal' 'confidential' en 'secret', terwijl jij meteen met de CIA triad begint
Vanuit IB-perspectief is dat juist. Zo gelden er vaak niet alleen vertrouwelijkheidseisen bij "officiële" communicatie - inclusief "ongestructureerde" (volgens mijn definitie).
Bijvoorbeeld voor de SMS'jes van en naar Mark Rutte en de WhatsApp-berichten uitgewisseld tussen Hugo de Jonge en Sywert van Lienden gelden ook beschikbaarheids- en integriteitseisen (m.b.t. dat laatste: als iemand achteraf berichten kan wijzigen, vooral als dat kan zonder sporen na te laten, is dat vaak erger dan onbeschikbaarheid omdat dit mensen onterecht kan vrijpleiten - alhoewel ogenschijnlijk nooit verzonden of nooit ontvangen berichten dat soms ook kunnen).
Als een middel niet aan één of meer van de gestelde eisen voldoet, moet je het gebruik ervan verbieden - voor andere dan privé- en/of
potentieel (t.z.t. terugkijkend) werk-gerelateerde communicatie (bijv. e-mail is voor sommige toepassingen simpelweg te onbetrouwbaar). Bovendien moet je gepaste sancties zo snel als mogelijk bekendmaken, monitoren op overtredingen (wellicht ook privé-communicatie, evt. steekproefsgewijs) en effectief handhaven.
Door Anoniem: Bedoel je hiermee bijvoorbeeld procedures (en training, awareness) waarmee medewerkers de documenten waarmee ze werken correct kunnen classificieren?
Wat perizoma bedoelt weet ik niet, maar wat je bijvoorbeeld als bedrijf niet wilt is dat een boekhouder, die geld achteroverdrukt,
zelf belastende informatie als "onbelangrijk" kan classificeren, waardoor bewijsmateriaal verdwijnt (onder de radar of definitief).
Ook voor logbestanden (soms nauwelijks gestructureerd of slecht gedocumenteerd) is het een goed idee om daar beschikbaarheids- en integriteitseisen aan te koppelen (na een risicoanalyse). Niet alleen vanuit risicoanalyses, maar ook door classificaties kunnen nieuwe inzichten ontstaan zoals "ah, met dat risico
voor dit type info heb ik geen rekening gehouden, de omgangswijze ermee verdient verbetering".
Voor sommige informatie, zoals sollicitatiebrieven, geldt juist dat deze na een zekere tijd
niet meer beschikbaar mogen zijn.
Op z'n minst zou elke organisatie de afweging moeten maken
of er sprake is (of binnen afzienbare tijd kan zijn) van informatie die je ook op BI (uit BIV) zult
moeten classificeren (en conform daarmee omgaan) om de risico's op een acceptabel niveau te houden. De uitkomst kan best "nee" zijn, en dat is prima als jouw organisatie niets essentieels over het hoofd heeft gezien. Maar met ransomware op de loer zal dat niet vaak het geval zijn.