Door Anoniem: Ik ga ook over op Linux. Zo te zien mis ik geen enkele applicatie meer. Weet alleen nog niet welke desktop want IBM/RedHat ziet daar helaas geen brood in.
Dan is het handig om te weten dat een desktopomgeving niet een hard in de distro ingebakken gegeven is maar een pakket is dat je gewoon kan installeren (of vaak een hele verzameling pakketten, die dan als afhankelijkheden met een pakket voor de desktopomgeving worden meegesleept).
Ik overzie niet van alle Linux-distro's wat die allemaal in hun repositories (hun verzameling ondersteunde software) beschikbaar is.
Ik gebruik zelf Debian, een van de oer-distributies waar veel popularie distributies als Ubuntu en Mint direct of indirect op gebaseerd zijn. Van Debian weet ik dat die een indrukwekkende verzameling desktop- en window-managers als pakketten beschikbaar heeft. Je kan er probleemloos meerdere tegelijk installeren, en behalve full-blown desktopomgevingen zijn er ook lichtere window-managers, zoals bijvoorbeeld tiling window-managers (ik gebruik zelf i3).
In het aanlogscherm kan je aangeven welke desktop- of window-manager je voor die sessie wilt gebruiken. Al je programma's werken gewoon in alle desktop- en window-managers. Op die manier kan je heel makkelijk met allerlei mogelijkheden kennis maken zonder dat je daarvoor je hele systeem opnieuw moet installeren, dan weer met deze, dan weer met die linux-distributie.
Ik heb me er altijd over verbaasd dat in de Ubuntu-wereld wordt gedaan alsof een distributie maar één gezicht heeft. Wil je niet de default-desktop van Ubuntu gebruiken maar KDE, dan installeer je Kubuntu. Wil je Xfce gebruiken dan installeer je Xubuntu. Ik vind dat waanzin, die desktopomgevingen zijn
pakketten die gewoon aan een bestaande installatie toe kan voegen, of toe hoort te kunnen voegen, net zoals LibreOffice en Chromium pakketten zijn die je toe kan voegen. Door die pakketten aan verschillende distributies te koppelen wordt de drempel hoger gemaakt om ze in je bestaande installatie uit te proberen.
Ik weet niet hoe flexibel de *buntu-familie van linux-distrubuties hierin is, en van bijvoorbeeld Mint weet ik ook niet wat ze wel en niet ondersteunen. Van Debian weet ik wel dat het allemaal naast elkaar te installeren is en dat dat een hoop gemak oplevert als je op zoek bent naar een interface-stijl die voor jou goed werkt. Overstappen naar een andere desktop- of window-manager is daar geen complete herinstallatie maar een kwestie van pakketten installeren, en even af- en opnieuw aanloggen met selectie van de gewenste desktopomgeving (als het goed is kan dat zelfs zonder dat je een reboot nodig hebt).