image

Raad van State kritisch over wetsvoorstel dat strafbaarheid spionage uitbreidt

maandag 26 september 2022, 15:46 door Redactie, 6 reacties

De Raad van State is kritisch over een wetsvoorstel van minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid dat de strafbaarheid van spionage uitbreidt. Het voorstel maakt namelijk onvoldoende duidelijk wat strafbaar is en wat niet. Ook is de toegevoegde waarde van het voorstel onduidelijk.

Volgens de Nederlandse wet zijn op dit moment al veel spionageactiviteiten al strafbaar. Het gaat bijvoorbeeld om klassieke spionage zoals het schenden van staats- en bedrijfsgeheimen. "We zien dat de wet nu onvoldoende mogelijkheden biedt om op te treden tegen spionageactiviteiten waarbij geen sprake is van een schending van staats- of bedrijfsgeheimen of waarbij andere schadelijke handelingen worden verricht dan het verstrekken van informatie", stelde Yesilgöz bij de presentatie van het wetsvoorstel.

Met het wetsvoorstel wordt het strafbaar om spionageactiviteiten te verrichten voor een buitenlandse overheid en daardoor zwaarwegende Nederlandse belangen in gevaar te brengen, zoals de nationale veiligheid en de veiligheid van personen. Hiervoor kan een gevangenisstraf van maximaal zes jaar worden opgelegd. Daarnaast zijn ook personen die anderen aanzetten tot het uitvoeren van zulke handelingen voor een ander land strafbaar op grond van de nieuwe bepaling.

De nieuwe strafbaarstelling creëert een extra instrument voor het Openbaar Ministerie en de opsporingsdiensten om op te treden wanneer de inlichtingen- en veiligheidsdiensten spionage vaststellen. De minister stuurde het wetsvoorstel voor advies naar de Raad van State, maar het adviesorgaan is kritisch. Zo maakt de term “handelingen ten behoeve van een buitenlandse mogendheid” onvoldoende duidelijk wat strafbaar is en wat niet.

"Deze term kan allerlei handelingen omvatten, zoals het verspreiden van desinformatie, het beïnvloeden van besluitvorming en het intimideren van bevolkingsgroepen. Voor de rechtszekerheid en voor een effectieve handhaving is van belang dat de wet de strafbare handelingen zo nauwkeurig mogelijk afbakent", aldus de Raad van State. Die adviseert het kabinet om in het wetsvoorstel expliciet te omschrijven welke specifieke handelingen strafbaar worden gesteld.

Daarnaast merkt de Raad van State op dat het Wetboek van Strafrecht nu al verschillende bepalingen bevat die kunnen worden ingezet om op te treden tegen spionageactiviteiten. De regering wordt dan ook geadviseerd om beter uit te leggen wat de toegevoegde waarde is van de nieuwe strafbaarstelling.

Reacties (6)
26-09-2022, 16:11 door johanw
Het meeste inlichtingenwerk is het verzamelen van gegevens uit openbare bronnen, zoals kranten, websites en TV. Wil men dit ook al strafbaar stellen als er een dossier uit samengesteld wordt en dit wordt doorgestuurd naar een ander land (uitgezonderd de USA natuurlijk, dan kijkt men ook als het om staatsgeheimen gaat de andere kant op).
27-09-2022, 08:59 door Anoniem
De Raad van State, het anti-burger pro EU clubje dat kritisch is op een wetsvoorstel maar ondertussen zelf roept om allerlei bewegingsbeperkende maatregelen voor burgers omdat een verkoudheidsvirusje weer de kop op gaat steken?
In welke slechte film zijn we met z'n allen terecht gekomen?
27-09-2022, 09:51 door Anoniem
Door Anoniem: De Raad van State, het anti-burger pro EU clubje dat kritisch is op een wetsvoorstel maar ondertussen zelf roept om allerlei bewegingsbeperkende maatregelen voor burgers omdat een verkoudheidsvirusje weer de kop op gaat steken?
In welke slechte film zijn we met z'n allen terecht gekomen?

Dus....

het voorstel maar kritiekloos aan laten nemen door beide kamers, want wat de RvS roept is (volgens jou vergelijkbaar met) onzin?


Trouwens:

Van een "verkoudheidsvirusje" kun je ook doodgaan. Zie 1918-1920.
[url;]https://nl.wikipedia.org/wiki/Spaanse_griep[/url]

En helaas heeft niet iedereen dezelfde onverwoestbare immuniteit en weerstand als jij blijkbaar hebt.
27-09-2022, 10:57 door Anoniem
Men voedt steeds door totalitarianisme de tweedeling in de maatschappij door het dwingend opleggen van maatregelen.

Kan men mensen niet zelf laten beslissen waar ze nog iets te beslissen hebben. Men behandeldt de burgers als onmondigen, wat ze in feite al eeuwenlang zijn.

Roept iemand boe, roept de ander of ingehuurde staatstrol of robot gelijk bah. Ergerlijk tot in het kwadraat.

Straks ministerie van waarheid inrichten?
27-09-2022, 13:10 door Anoniem
Door Anoniem: De Raad van State, het anti-burger pro EU clubje dat kritisch is op een wetsvoorstel maar ondertussen zelf roept om allerlei bewegingsbeperkende maatregelen voor burgers omdat een verkoudheidsvirusje weer de kop op gaat steken?
In welke slechte film zijn we met z'n allen terecht gekomen?
Steek je licht zelf eens op en ga eens uitzoeken, wat de RvS werkelijk is en hoe ze werken. Dat is heel wat anders, dan jij nu vanuit jouw misplaatste onderbuikgevoelens, die nergens op slaan.
27-09-2022, 19:00 door Anoniem
Door Anoniem: Men voedt steeds door totalitarianisme de tweedeling in de maatschappij door het dwingend opleggen van maatregelen.

Leg uit: welk totaliarisme in Nederland?
Leg uit: welke tweedeling in de maatschappij (en als die bestaat: en hoe draag jij daar zelf aan bij)
Leg uit: waar in de artikel is er sprake van het dwingend opleggen van maatregelen? De RvS heeft kritiek op een wetsvoorstel.


Door Anoniem: Kan men mensen niet zelf laten beslissen waar ze nog iets te beslissen hebben. Men behandeldt de burgers als onmondigen, wat ze in feite al eeuwenlang zijn.

Leg uit: wat heeft wetgeving mbt spionage te maken met: "Kan men mensen niet zelf laten beslissen waar ze nog iets te beslissen hebben".
Waar kun jij niet langer over beslissen?
Dat je de vrijheid wilt hebben om bedrijfs- of staatsgeheimen aan een buitenlandse staat te verkopen? Of daar andere toe wilt kunnen aanzetten?
Wil je die vrijheid hebben?
Want dat is waar het artkel over gaat.


Door Anoniem: Roept iemand boe, roept de ander of ingehuurde staatstrol of robot gelijk bah. Ergerlijk tot in het kwadraat.

Dus iedereen die het niet volledig met jouw standpunt eens is, is ingehuurd door de staat. Heb je nog een specifieke staat op het oog of alle staten van deze wereld?


Door Anoniem: Straks ministerie van waarheid inrichten?
Blijkbaar heb je dat zelf al opgericht.
Anderen kunnen geen eigen mening hebben als ze het niet me je eens zijn.
Dus blijkbaar (conclusie) heb je de absolute waarheid in pacht.
Proficiat.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.