image

NL-Alert wordt voorzien van geofencing om nauwkeuriger te waarschuwen

donderdag 29 september 2022, 11:00 door Redactie, 7 reacties

Alarmdienst NL-Alert wordt voorzien van geofencing zodat burgers nauwkeuriger voor noodsituaties kunnen worden gewaarschuwd en minder vaak een niet-relevant bericht ontvangen. Met NL-Alert informeert de overheid burgers over rampen, incidenten en andere noodsituaties. NL-Alert maakt gebruik van cell broadcast, een techniek om tekstberichten via de zendmasten van alle providers uit te zenden.

De alarmdienst is gebaseerd op technologie die door internationale standaardisatie-instituten voor publieke waarschuwingssystemen wordt opgesteld. In de afgelopen periode is geofencing als nieuwe standaard toegevoegd en zijn deze standaarden door de industrie doorgevoerd in hun producten. Geofencing, waarmee het mogelijk is om een bepaald gebied af te bakenen, is volgens het kabinet een waardevolle toevoeging aan NL-Alert.

NL-Alert wordt door de hulpdiensten vooral gebruikt om mensen lokaal te waarschuwen, bijvoorbeeld bij een grote brand of noodweer. De huidige technologie van NL-Alert is niet in staat om een doelgroep lokaal te waarschuwen, zonder dat de bevolking in het omliggende gebied eveneens gewaarschuwd wordt. Dit heeft te maken met het feit dat de huidige technologie geen kleinere gebieden dan het bereik van een cel in een mobiel communicatienetwerk kan adresseren. Dit speelt met name in het platteland, omdat deze cellen hier relatief groot zijn.

Dat stellen de ministeries van Economische Zaken en Justitie en Veiligheid. Het kabinet wil nu geofencing aan de bestaande Regeling alarmeringsdienst NL-Alert toevoegen en is hiervoor een Internetconsultatie gestart. In een uitleg over de Regeling stellen de ministeries dat de toevoeging van geofencing ervoor zal zorgen dat de overheid burgers nauwkeuriger kan waarschuwen met NL-Alert. "Burgers zullen daardoor minder vaak een voor hen niet relevant NL-Alert ontvangen en de inzetbaarheid van NL-Alert door de hulpdiensten zal daardoor verbeteren." Er kan tot 27 oktober op de Internetconsultatie worden gereageerd.

Reacties (7)
29-09-2022, 12:06 door Anoniem
Dit lijkt "hoe doen ze dat" te beschrijven :

https://www.one2many.eu/_files/ugd/8632b1_73325225e1ba4418b1f15c31401ebdfe.pdf?index=true

Het netwerk stuurt een polygoon (soort van honingraat) rondom de mobiele mast mee, en zet vinkjes voor welke delen van dat polygoon het bericht bedoeld is .

De telefoon (OS) besluit op basis van de lokatie van de telefoon om het bericht wel of niet te laten zien .
29-09-2022, 12:38 door Anoniem
Het grootste probleem met NL-Alert wat ik heb is dat het niet werkt voor reizigers en dat het te pas en te onpas ingezet wordt.

#1 het boeit mij echt geen reet wanneer het te druk is in Amsterdam omdat Ajax iets gewonnen heeft wanneer ik 150km verderop zit en geen behoefte heb om op die dag naar AMS-ZO te gaan.

#2 wanneer ik tranende ogen krijg en moet overgeven, wil ik wel graag weten wat er aan de hand is... pas toen ik gevlucht was naar het oosten van land kreeg ik een berichtje dat er een chemiebedrijf in de fik stond.. 7 uur nadien... beetje laat

#3 wanneer het sneeuwt in de zomer omdat een energiecentrale ontploft is, wil ik dat weten, ook al rij ik 20km verderop op een snelweg.

Dus graag afgebakende grenzen stellen aan wanneer en niet voor jan-piet-katviool en zeker ook niet te laat.
29-09-2022, 14:14 door Anoniem
Dat zou ik ook vervelend vinden als je een NL alert krijgt omdat het druk is ergens vanwege een voetbal wedstrijd.
Daar zijn andere kanalen voor als je dat wilt weten.
Daar is het volgens mij ook nooit voor bedoeld maar voor calamiteiten die een gevaar kunnen zijn of opleveren.
Ik had dan ook direct dat het hele NL alert uit gezet op mijn smartfoon en nooit meer aangezet.
Hier in de polder krijg ik zelden een waarschuwing ergens voor.
En dan gaat het nog om een grote brand in de buurt en om de deuren en ramen gesloten te houden.
Of iets chemisch. Daar is het voor bedoeld.
Kan mij het laatste bericht niet meer herinneren, zolang geleden als dat was.
29-09-2022, 14:22 door Anoniem
Door Anoniem: #1 het boeit mij echt geen reet wanneer het te druk is in Amsterdam omdat Ajax iets gewonnen heeft wanneer ik 150km verderop zit en geen behoefte heb om op die dag naar AMS-ZO te gaan.

Dat was voor mij de reden om NL-Alert uit te schakelen, blijkbaar kan de overheid er niet mee overweg gaan en moeten ze het weer misbruiken. Alsof ik erop zit te wachten om voor zo'n onzinnig bericht me kapot te schrikken omdat je het volume ook niet mag instellen bij die alerts.

Dan vetrouw ik nog wel op het luchtalarm.
29-09-2022, 15:20 door [Account Verwijderd]
Een NL-alert heb ik nog nóóóit ontvangen, hoewel ik dat jáááren terug heb ingesteld op mijn GSM telefoontje van '€ appel en een ei.

Ik heb dus maar een kanarievogel en een gans aangeschaft.

De kanarievogel waarschuwt mij voor vieze luchtjes, en de gans gakt gegarandeerd als er een raket komt aanvliegen.
Dit gevleugeld koppel weigert nooit, of zij moeten geveld worden door de vogelgriep. Beiden zijn dus voor 99,9% betrouwbaarder dan een waakhond, dus zijn onbetwistbaar geschikt om me te waarschuwen voor een naderende catastrofe zoals daar zijn: uit hun baan geraakte internationale raketten van dat Noord-Koreaanse Bapao hoofd met toupet, voetbalwedstrijden en niet te vergeten: De geopende achterdeur van mijn buurvrouw met haar a-dem-be-ne-men-de luchtverfrisser..(uche, uche)
29-09-2022, 20:33 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: #1 het boeit mij echt geen reet wanneer het te druk is in Amsterdam omdat Ajax iets gewonnen heeft wanneer ik 150km verderop zit en geen behoefte heb om op die dag naar AMS-ZO te gaan.

Dat was voor mij de reden om NL-Alert uit te schakelen, blijkbaar kan de overheid er niet mee overweg gaan en moeten ze het weer misbruiken. Alsof ik erop zit te wachten om voor zo'n onzinnig bericht me kapot te schrikken omdat je het volume ook niet mag instellen bij die alerts.

Het probleem met alles rond het thema "veiligheid" is dat de verantwoordelijke personen in de situatie gebracht worden dat
zij geen fout mogen maken die een onveilige situatie veroorzaakt. Het gevolg is dat men "veiligheid voor alles" als
werkmotto hanteert. Dat is uiteraard erg kortzichtig, het redt dan wel de zetel van het hoofd van de veiligheidregio maar
het brengt in het grotere geheel het systeem in gevaar. Men wil niet aangesproken worden op het niet gegeven hebben
van een waarschuwing, en daarmee maakt men het volk waarschuwingsmoe en zelfs een klein groepje (oververtegenwoordigd op dit forum) recalcitrant.

Kijk maar naar die KNMI weer alerts. Als het na de zomer een beetje regent en waait is het meteen "code geel!!!". Gevolg
is dat als er nu een weeralert gegeven wordt, 90% van de bevolking denkt "het zal wel meevallen".
Of als het verkeer na een tunnel wat vertraagt, meteen de tunnel half dicht zetten want ojee er is ooit eens een brand
geweest in een tunnel dus liever iedereen een half uur later thuis dan het miniscule risico op een ongeluk/brand lopen.
Want er is nog nooit een hoofd veiligheidsregio ontslagen voor overdreven regelzucht.

Maar dat zou eigenlijk wel moeten gebeuren. Want door dit overdreven gedoe maak je de mensen murw.
(ik zie al steeds vaker mensen door de rode kruizen heen rijden omdat ze ook wel weten dat die er voor jan met de
korte achternaam staan...)
30-09-2022, 22:45 door Anoniem
Gut, er zijn in het verleden een paar meldingen niet goed gegaan. Er over blijven zeiken lost niets op?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.