Minister Adriaansens van Economische Zaken roept Nederlanders op om vaker aangifte of melding van cybercrime te doen. Dat gebeurt nu vrij weinig, zo blijkt uit onderzoek van I&O Research. Zeven op de tien Nederlanders die met cybercrime privé te maken kreeg doet daar geen melding of aangifte van. Wanneer men dit wel doet, wordt er het meest melding bij de Fraudehelpdesk (16 procent) gedaan. Vijf procent doet aangifte bij de politie.
De voornaamste redenen om geen melding of aangifte te doen is dat men denkt dat het geen zin heeft (29 procent) of dat men het zelf wil oplossen (26 procent). Nederlanders ouder dan 40 jaar doen vaker wel een melding of aangifte. Onder de 40 jaar zegt men relatief vaak geen actie te ondernemen omdat ze het niet zo belangrijk vinden.
Ook bij bedrijven worden cyberincidenten niet altijd gemeld. Ruim de helft van de medewerkers die te maken kreeg met cybercrime (56 procent) deed hier geen melding of aangifte van. Doet men dit wel, dan is de ict-afdeling van het bedrijf de plek waar men zich het vaakste meldt (29 procent). Een kwart van de werknemers die geen aangifte doet, geeft aan dat ze denken dat dit geen zin heeft. Een vijfde vindt het (daarnaast) te veel moeite en ook een vijfde vindt het niet zo belangrijk.
"Veel Nederlanders zijn bereid om beveiligingsmaatregelen te nemen, zoals het uitvoeren van updates of bij het inloggen op systemen of apparaten. Dat alleen is niet voldoende. Het gaat er om dat we óók alerter zijn. Dus ik roep consumenten en bedrijven op om ook vaker online risico’s te melden en zeker het kleine mkb om digitale veiligheid een dagelijks onderdeel te laten zijn van hun ondernemerschap", aldus minister Adriaansens.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.