Ondanks kritiek van de Raad van State over de vergaande inbreuk op de grondrechten van burgers zet het kabinet door met het wetsvoorstel om gezamenlijke transactiemonitoring door banken in te voeren. Het ministerie van Financiën zal het wetsvoorstel dat dit mogelijk maakt binnenkort naar de Tweede Kamer sturen, zo blijkt uit de besluitenlijst van de ministerraad.
Het voorstel voor de Wet plan van aanpak witwassen bevat grofweg drie maatregelen. De eerste betreft een verbod op contante betalingen vanaf drieduizend euro. De tweede maatregel maakt mogelijk dat instellingen zoals banken, die een wettelijke plicht hebben om transacties te monitoren, makkelijker gegevens met elkaar kunnen uitwisselen. De derde maatregel zorgt ervoor dat instellingen die moeten voldoen aan de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme informatie met elkaar kunnen delen wanneer er bij hun cliënten tekenen zijn van integriteitsrisico’s.
Het wetsvoorstel vloeit voort uit een plan van aanpak waarmee de regering naar eigen zeggen witwassen en financiering van terrorisme wil aanpakken. De Raad van State boog zich over het wetsvoorstel en waarschuwde in juni dat twee van de voorgestelde maatregelen tot vergaande inbreuken op grondrechten van burgers en de persoonlijke levenssfeer kunnen leiden.
Het adviesorgaan stelt dat de massale schaal waarop banktransacties gezamenlijk zullen worden gemonitord ongekend is en een vergaande inbreuk op de vertrouwelijkheid van zakelijke en particuliere cliëntgegevens betekent. Daarbij gaat het niet alleen om een vergaande inbreuk op het recht op privacy, de monitoring kan ook leiden tot uitsluiting en discriminatie. Het kabinet werd dan ook geadviseerd om af te zien van de gezamenlijke transactiemonitoring door banken.
Ondanks het negatieve advies zet het kabinet toch door, zo blijkt uit de besluitenlijst van de ministerraad van vorige week. Daarin staat dat de ministerraad akkoord is met het voorstel en het ministerie van Financiën dit bij de Tweede Kamer zal indienen. "Als je het advies van de Raad van State en de zorgen van privacyorganisaties naast je neerlegt, dan moet je dat wel gemotiveerd doen", zegt Frank 't Hart, advocaat financieel recht, tegenover het Financieele Dagblad. Een woordvoerder van het ministerie verklaart tegenover de krant dat de kritiek van de Raad van State ter harte is genomen, maar geeft geen verdere details.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.