Het Openbaar Ministerie heeft meer mensen, kennis en kunde nodig om cybercrime te bestrijden, zo stelt Michiel Zwinkels, hoofdofficier van justitie van het arrondissementsparket in Den Haag en landelijk portefeuillehouder cybercrime. Volgens het OM vindt er in toenemende mate een versmelting plaats van traditionele misdaad en cybercriminaliteit.
"Het beeld van de zogenaamde 'lone wolf', de eenzame hacker die op het verkeerde pad is beland, is achterhaald", zegt Koen Hermans, landelijk officier van justitie cybercrime. "Zeker 80 procent van de cyberaanvallen wordt inmiddels veroorzaakt door georganiseerde misdaadbendes en gegevens, tools en expertise worden op grote schaal gedeeld."
Zwinkels merkt op dat beroepscriminelen steeds vaker gebruikmaken van cybercrime. "We zien een versmelting van twee werelden, die ook ontstaat wanneer deze online onderwereld gaat samenwerken met statelijke actoren. Vanzelfsprekend zijn de opsporing en vervolging van cybercriminaliteit een prioriteit voor zowel politie als OM."
Voor de aanpak van dit fenomeen zijn wel mensen nodig. "We zetten in op het aantrekken van personeel, en het vergroten van kennis en kunde van onze medewerkers. Maar ook zullen we meer moeten gaan samenwerken met de private sector", aldus de hoofdofficier. Vorig jaar werden in totaal 34 mensen wegens cybercrime tot een gevangenisstraf veroordeeld, een stijging ten opzichte van de 25 veroordelingen met een vrijheidsstraf in 2020.
"Als cybercrime onvoldoende strafrechtelijk wordt aangepakt, zorgt het voor afnemend vertrouwen van burgers in de digitale infrastructuur en democratische rechtsstaat. Cybercrime is aan een opmars bezig", aldus het OM in het jaarbericht over 2021. Niet alleen nam het aantal registraties van cybercrime toe, ook het aantal nieuw ingeschreven verdachten van cyberdelicten liet een stijging zien van 468 naar 564.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.