image

CBS: 77 procent Nederlanders beperkt toegang tot locatiegegevens

woensdag 19 oktober 2022, 16:44 door Redactie, 4 reacties

77 procent van de Nederlanders beperkte of weigerde vorig jaar de toegang tot locatiegegevens. Dit is verreweg het hoogste percentage in de Europese Unie, waar het gemiddelde in 2020 vijftig procent was. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het CBS doet jaarlijks onderzoek naar het ict- en internetgebruik van de Nederlandse bevolking vanaf 12 jaar. Trends worden vanaf 2016 weergegeven.

Van de internetgebruikers van 12 jaar of ouder gaf vorig jaar 89 procent aan maatregelen te hebben genomen om persoonlijke gegevens op internet te beschermen. Dit is hetzelfde percentage als een jaar eerder. In 2016 was dat nog 79 procent. Verder blokkeerde of beperkte 77 procent vorig jaar de toegang tot locatiegegevens. Dat was in 2016 nog 49 procent.

Bijna driekwart stond niet toe dat persoonlijke gegevens werden gebruikt voor commerciële doeleinden en zestig procent controleerde de veiligheid van de website voordat zij persoonlijke gegevens achterlieten, en beperkten de toegang tot profielgegevens. Verder claimt 43 procent van de Nederlanders dat ze voor het invullen van persoonlijke gegevens de privacyverklaring lezen. Dat was in 2016 nog veertig procent, aldus het CBS.

Reacties (4)
19-10-2022, 18:43 door Anoniem
Compleet ongeloofwaardig. De meeste hebben wifi-scannen echt niet uitgeschakeld.
20-10-2022, 09:03 door Anoniem
Door Anoniem: Compleet ongeloofwaardig. De meeste hebben wifi-scannen echt niet uitgeschakeld.
Ik denk dat je zelf ook wel snapt dat het hier gaat om het recht van smartphone-apps om toegang tot locatiegegevens te verkrijgen. Maar misschien snap je niet dat als iets niet 100% van de mogelijkheden blokkeert het nog steeds dingen blokkeert en er nog steeds toe doet.

Zelfs zonder dat dit waterdicht is geeft dit aan dat 77% van de mensen in ieder geval actief moeite doet om locatie-tracking te blokkeren. Dat laat duidelijk zien dat een meerderheid van de mensen er niet van gediend is. Dat zou zelfs relevant zijn als het een nepinstelling was die helemaal niets zou doen.
20-10-2022, 09:09 door Anoniem
Door Anoniem: Compleet ongeloofwaardig. De meeste hebben wifi-scannen echt niet uitgeschakeld.
"beperken" is niet per se hetzelfde als "totaal uitschakelen"
20-10-2022, 12:17 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Compleet ongeloofwaardig. De meeste hebben wifi-scannen echt niet uitgeschakeld.
"beperken" is niet per se hetzelfde als "totaal uitschakelen"

Daar gaat het hier niet om. Het gaat er om dat mensen dat dus willen kunnen en daar dus belang bij hechten. Dat Google nog steeds vervelend doet en niet alles uitschakeld is niet de schuld van de gebruiker.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.