image

Datalek bij Kadaster doordat afgeschermde woonadressen zichtbaar waren

maandag 7 november 2022, 07:56 door Redactie, 9 reacties
Laatst bijgewerkt: 07-11-2022, 11:48

Het Kadaster is getroffen door een datalek doordat 3700 afgeschermde woonadressen bijna een maand lang zichtbaar waren. Volgens het Kadaster werd het probleem veroorzaakt door een update aan het systeem, zo blijkt uit een melding aan gedupeerden waarover de Volkskrant bericht. Het datalek is inmiddels ook bij de Autoriteit Persoonsgegevens gemeld.

Het Kadaster is een openbaar register waarin informatie over vastgoed wordt bijgehouden, zoals bijvoorbeeld de eigenaar van een woning of pand. In het Kadaster zijn de privéadressen van vier miljoen mensen geregistreerd. Personen in het zogenaamde ‘stelsel bewaken en beveiligen’ kunnen hun adres laten afschermen. Een andere mogelijkheid is via de Basisregistratie Personen (BRP) van gemeenten, waar burgers kunnen aangeven dat hun woonadres geheim moet zijn.

Het Kadaster is gekoppeld aan de BRP, waardoor het woonadres dan niet zichtbaar is. In totaal zijn er slechts 218 woonadressen afgeschermd, zo werd afgelopen mei bekend. Het gaat onder andere om adressen van ministers en staatssecretarissen uit het kabinet Rutte IV. In september vond er een update aan het systeem plaats waardoor afgeschermde woonadressen zichtbaar waren, aldus de melding aan gedupeerden. Op 11 oktober werd het probleem verholpen. Hoeveel mensen precies zijn gedupeerd is niet bekend.

Reacties (9)
07-11-2022, 09:08 door [Account Verwijderd]
Update van het systeem? Kan. maar ik vermoed eerder dat er iemand heeft zitten knoeien met de toegangsprivileges van de KVK database. Het is ook allemaal niet zo makkelijk om een deels openbare DB veilig te continueren, maar kom dan niet mekkeren met het wollige excuus "update van het systeem" Dat is te vaag.
07-11-2022, 09:09 door Anoniem
Wellicht even artikel van de Volkskrant goed lezen alvorens het aan te halen. Het datalek heeft geen betrekking op afgeschermde adressen maar op zogenaamde geheime adressen, dat is iets heel anders. Bij een geheim adres geef je aan je gemeente op dat je niet wilt dat het aan bepaalde instanties worst doorgegeven. Het Kadaster neemt dat over en verstrekt dan ook je woonadres niet.
Het is ook zo dat als je een huis op je naam hebt staan, het adres van het huis zelf - dat wordt object adres genoemd, wel gewoon op te vragen is. Is dat hetzelfde als je woonadres, wat voor veel mensen zo zal zijn, dan helpt een geheim adres je in dat geval niet.
07-11-2022, 09:39 door Anoniem
Door Ijsvlegel: Update van het systeem? Kan. maar ik vermoed eerder dat er iemand heeft zitten knoeien met de toegangsprivileges van de KVK database. Het is ook allemaal niet zo makkelijk om een deels openbare DB veilig te continueren, maar kom dan niet mekkeren met het wollige excuus "update van het systeem" Dat is te vaag.

Toegangsprivileges van de KvK database? Je hebt door dat het hier niet over KvK maar Kadaster gaat? Dat heeft niets met elkaar te maken.
07-11-2022, 10:51 door Anoniem
Vroeg of laat ligt alles op straat.
07-11-2022, 12:59 door Anoniem
Klinkt voor mij naar een api fout en niet goed testen
07-11-2022, 13:30 door Briolet
Het Kadaster is gekoppeld aan de BRP, waardoor het woonadres dan niet zichtbaar is. In totaal zijn er slechts 218 woonadressen afgeschermd, zo werd afgelopen mei bekend.

Zoals eerder aangehaald is het artikel in de Volkskrant niet goed gelezen. De 218 afgeschermde adressen hebben juist niets met de BRP koppeling (of het datalek) te maken.

Verder ook even nadenken. Als je het artikel begint met de melding dat er 3700 afgeschermde adressen gelekt zijn, dan moet er verderop toch een lampje gaan branden als je schrijft dat er in totaal 218 adressen afgeschermd zijn. Als lezer snap ik er dan helemaal niets meer van.
07-11-2022, 14:07 door Briolet
In het Volkskrant artikel wordt het getal 3700 niet genoemd. Op Nu.nl lees ik weer wat anders over de 3700 adressen.

https://www.nu.nl/tech/6234516/3700-geheime-woonadressen-ingezien-door-systeemfout-bij-het-kadaster.html

Daar staat niet dat er 3700 adressen zichtbaar geweest zijn, maar dat er 3700 keer een geheim adres opgevraagd is. Het werkelijke aantal dat opvraagbaar was, kan dus veel hoger geweest zijn, terwijl het aantal unieke opgevraagde adressen zeer waarschijnlijk kleiner is dan die 3700, omdat er ook doublures tussen zullen zitten.
07-11-2022, 16:53 door Anoniem
Door Briolet: In het Volkskrant artikel wordt het getal 3700 niet genoemd. Op Nu.nl lees ik weer wat anders over de 3700 adressen.

https://www.nu.nl/tech/6234516/3700-geheime-woonadressen-ingezien-door-systeemfout-bij-het-kadaster.html

Daar staat niet dat er 3700 adressen zichtbaar geweest zijn, maar dat er 3700 keer een geheim adres opgevraagd is. Het werkelijke aantal dat opvraagbaar was, kan dus veel hoger geweest zijn, terwijl het aantal unieke opgevraagde adressen zeer waarschijnlijk kleiner is dan die 3700, omdat er ook doublures tussen zullen zitten.

Zou maar zo kunnen. Ik heb ook een brief gekregen. Nu heb ik een geheim adres omdat ik niet wil dat het doorgegeven wordt aan de kerk enzo. Toen ik belde bleek dat mijn adres meerdere keren was opgevraagd oa bank en makelaar. Was geen verrassing want ben bezig met een huis.
07-11-2022, 18:06 door Anoniem
Door Anoniem: Klinkt voor mij naar een api fout en niet goed testen

Min of meer wat ze zeggen "bij een update" . En inderdaad - 218 adressen op heel veel miljonenen , dan was de testset of test proces net niet representatief genoeg om ook te kijken of die heel speciale adressen heel speciaal behandeld werden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.