image

Gemeenten krijgen meldplicht voor uit kluis vermiste paspoorten

maandag 14 november 2022, 15:56 door Redactie, 8 reacties

Nederlandse gemeenten worden verplicht om uit hun kluis vermiste paspoorten bij staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering te melden. Ook wordt er gekeken om periodieke kluiscontroles te verplichten. Met deze maatregelen wil de staatssecretaris identiteitsfraude met paspoorten tegengaan.

In juli meldde Van Huffelen dat corrupte ambtenaren op bestelling Nederlandse paspoorten aan criminelen hebben geleverd, waarbij pasfoto’s van andere mensen werden gebruikt die op de aanvrager leken. Volgens de staatssecretaris blijkt uit nieuwe, recente gevallen van ambtelijke corruptie aan de gemeentebalie dat het niet alleen over incidenten uit het verleden gaat, maar om een actueel probleem.

"Ik maak mij zorgen dat zware criminelen met kennis van binnenuit op oneigenlijke gronden paspoorten en ID-kaarten kunnen verkrijgen voor hun criminele activiteiten en met een valselijk opgemaakt paspoort of ID-kaart onopgemerkt hun gang kunnen gaan", zo laat Van Huffelen in een brief aan de Tweede Kamer weten.

Naast al aangekondigde maatregelen om fraude tegen te gaan wil de staatssecretaris ook andere stappen invoeren. Zo wordt gekeken om een VOG verplicht te maken voor personeel dat zich met de uitgifte van paspoorten bezighoudt. Daarnaast is ook verplichte "kluis-hygiëne" een mogelijkheid. Nog niet uitgegeven paspoorten worden door gemeenten bewaard in een kluis.

Bij de meeste gemeenten wordt volgens de staatssecretaris wekelijks geteld of het juiste aantal nog in de kluis ligt. Van Huffelen adviseert gemeenten om dagelijks of op wisselende dagen de paspoorten te tellen. Ook hiervan wordt gekeken of dit een wettelijke verplichting wordt. Wanneer blijkt dat een paspoort uit de kluis wordt vermist hoeft een gemeente dit niet te melden.

"Ik weet dus niet hoe vaak dit gebeurt en wat uitgevende instanties voor maatregelen nemen", aldus Van Huffelen. Ze wil daarom een meldplicht invoeren om zo naar eigen zeggen beter zicht op "verdwenen" paspoorten te krijgen en wat in deze gevallen moet worden gedaan. Later dit jaar komt de staatssecretaris met een nieuwe update over de maatregelen.

Reacties (8)
14-11-2022, 16:22 door Anoniem
Eigenlijk te bizar voor woorden dat hier blijkbaar geen fatsoenlijke auditing op plaatsvindt. Wil je penningmeester worden bij de voetbalclub moet je een VOG hebben, anders kom je er niet in, maar als het om paspoorten gaat mag iedere stagair zomaar aan de slag.
14-11-2022, 16:39 door Anoniem
Verplicht, verplicht, verplicht. Er moet steeds meer, er mag steeds minder in dit land.
Een beetje gemeente snapt de gevoeligheid en heeft eea. al lang op de rit. Een aansporing zou niet nodig moeten zijn. Dit geeft wederom aan hoe diep triest het met bestuur in Nederland is. Diep triest.
14-11-2022, 18:00 door Anoniem
Nederlandse gemeenten worden verplicht om uit hun kluis vermiste paspoorten bij staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering te melden. Ook wordt er gekeken om periodieke kluiscontroles te verplichten.

Dat dit sinds de invoering van het centraal produceren van het paspoort (20+ jaar) nog niet in de wet verankerd was, verbaasd mij dan weer.
Het rijk moet toch door krijgen welke documenten geblokkeerd moeten worden omdat ze vermist zijn.
Waarom zou dat bij nog niet uitgerijkte documenten niet gebeuren?
Of zijn die documenten dan nog niet geldig/geactiveerd. In dat geval is er namelijk geen probleem.

Als een burger zijn/haar document kwijt raakt, moet hij/zij dat ook melden bij de politie, en met procesverbaal naar de gemeente gaan (voor een vervangend document).

In dit geval het proceverbaal op laten stellen en naar de minister sturen.
(Rechtstreeks, persoonlijk en aangetekend zou ik zeggen).
14-11-2022, 20:07 door Anoniem
Hoezo niet verplicht te melden? Zo een lek is toch gewoon een datalek dat gemeld moet worden?
15-11-2022, 09:19 door Anoniem
Waarom alleen paspoorten en niet alle waardedocumenten? Met zaken als een vervalste geboorteakte kun je ook frauderen tenslotte. Vroeger zaten de printlades, waarin waardedocumenten zaten, fysiek op slot bij de gemeente waar ik heb gewerkt. Daar hadden maar enkele mensen toegang toe en die moesten schriftelijk melden bij hoofd burgerzaken als ze in een lade moesten zijn. Wisten jullie overigens dat paspoorten ed. gewoon via PostNL worden geleverd?
Ik heb me daar weleens over verbaasd waarom dat niet gewoon via een waardetransport gebeurd maar de pakketpost brengt dit dus gewoon langs, of niet natuurlijk en dan is het maar de vraag of dat iemand opvalt.
15-11-2022, 12:48 door Anoniem
Door Anoniem: Wisten jullie overigens dat paspoorten ed. gewoon via PostNL worden geleverd?
Ik heb me daar weleens over verbaasd waarom dat niet gewoon via een waardetransport gebeurd maar de pakketpost brengt dit dus gewoon langs, of niet natuurlijk en dan is het maar de vraag of dat iemand opvalt.

Er zijn inklaringslijsten in de RAAS-apparatuur die overeen moeten komen met de geleverde documenten. Dan kun je de documenten pas inklaren. Dus niet leveren (door Post-NL) valt op.
Wel inklaren zonder fysieke documenten kan natuurlijk. Maar dat valt dan weer op als burgers hun documenten komen ophalen en ze zijn er niet. Dan is de inklaarder de pineut.
Je zult dus op de nodige plekken in het aanvraag- en leveringsproces moeten ingrijpen wil je frauderen.
En daar zou het 4 of 6 ogen principe weer tegen moeten beschermen.


Maar dat betekent niet dat er geen gekke dingen kunnen gebeuren.
Bv dat je twee keer dezelfde aanvraag (met hetzelfde aanvraagnummer) vanaf dezelfde RAAS kunt versturen (de 2e keer is dan hersturen, bv omdat de klant alsnog voor een spoed aanvraag gekozen heeft), en dat in de landelijke drukkerij dan 2 losse documenten aangemaakt worden en geleverd. Ipv alleen de meest recente versie van de aanvraag in behandeling te nemen.
Waar gebeurd. Dan moet de gemeente zelf het dubbele document dat niet gebruikt wordt weer terugsturen.

En zo zullen er meer kwetsbaarheden in het proces zitten.
15-11-2022, 14:36 door Anoniem
Waar bemoeit de staatssecretaris van Digitalisering zich mee, voor zover ik weet zijn paspoorten en ID-kaarten nog steeds niet digitaal. (wat niet inhoud dat er niets aan gedaan moet worden)
16-11-2022, 17:07 door Anoniem
Door Anoniem: Waar bemoeit de staatssecretaris van Digitalisering zich mee, voor zover ik weet zijn paspoorten en ID-kaarten nog steeds niet digitaal. (wat niet inhoud dat er niets aan gedaan moet worden)

Er zit een Chip in, of was je vergeten waarom er vingerafdrukken moeten worden ingeleverd (volkomen achterlijk, maar goed)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.