De politie, Slachtofferhulp Nederland, de gemeente Rotterdam en het Openbaar Ministerie zijn een proef gestart waarbij ze slachtoffers van cybercrime emotionele nazorg, praktische hulp en preventietips bieden. In de eerste drie maanden van de pilot zijn zestig slachtoffers geholpen.
Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn vorig jaar bijna 2,5 miljoen Nederlanders van 15 jaar of ouder slachtoffer geworden van online oplichting. Het gaat om zaken als bankhelpdeskfraude, WhatsAppfraude, phishing en aankoopfraude. Volgens de politie heeft cybercrime grote impact op slachtoffers. "Soms raken mensen een volledig spaartegoed kwijt of voelen zich digitaal niet meer veilig. Denk bijvoorbeeld aan slachtoffers die geen computer meer durven te gebruiken voor bankzaken."
Daarom zijn politie, Slachtofferhulp Nederland, gemeente Rotterdam en het Openbaar Ministerie de Cybercrime Nazorg Pilot gestart, om nazorg te verlenen aan slachtoffers in de omgeving van de gemeente Rotterdam. Medewerkers van Slachtofferhulp Nederland bieden emotionele, juridische en praktische hulp. Daarnaast wijzen ze slachtoffers op preventieve maatregelen om te voorkomen dat men opnieuw slachtoffer wordt.
De pilot is afgelopen augustus van start gegaan en de eerste resultaten zijn volgens de politie positief. Er is in drie maanden tijd nazorg verleend aan zo’n zestig slachtoffers. De pilot duurt tot maart 2023 waarna een evaluatie plaatsvindt.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.