image

Politie en Slachtofferhulp bieden slachtoffers cybercrime emotionele nazorg

dinsdag 22 november 2022, 09:59 door Redactie, 3 reacties

De politie, Slachtofferhulp Nederland, de gemeente Rotterdam en het Openbaar Ministerie zijn een proef gestart waarbij ze slachtoffers van cybercrime emotionele nazorg, praktische hulp en preventietips bieden. In de eerste drie maanden van de pilot zijn zestig slachtoffers geholpen.

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn vorig jaar bijna 2,5 miljoen Nederlanders van 15 jaar of ouder slachtoffer geworden van online oplichting. Het gaat om zaken als bankhelpdeskfraude, WhatsAppfraude, phishing en aankoopfraude. Volgens de politie heeft cybercrime grote impact op slachtoffers. "Soms raken mensen een volledig spaartegoed kwijt of voelen zich digitaal niet meer veilig. Denk bijvoorbeeld aan slachtoffers die geen computer meer durven te gebruiken voor bankzaken."

Daarom zijn politie, Slachtofferhulp Nederland, gemeente Rotterdam en het Openbaar Ministerie de Cybercrime Nazorg Pilot gestart, om nazorg te verlenen aan slachtoffers in de omgeving van de gemeente Rotterdam. Medewerkers van Slachtofferhulp Nederland bieden emotionele, juridische en praktische hulp. Daarnaast wijzen ze slachtoffers op preventieve maatregelen om te voorkomen dat men opnieuw slachtoffer wordt.

De pilot is afgelopen augustus van start gegaan en de eerste resultaten zijn volgens de politie positief. Er is in drie maanden tijd nazorg verleend aan zo’n zestig slachtoffers. De pilot duurt tot maart 2023 waarna een evaluatie plaatsvindt.

Reacties (3)
22-11-2022, 17:34 door Anoniem
Voor zover je serieus genomen wordt dan.

Op het gebied van cybercrime wordt vaak niet eens een aangifte opgenomen. Geen aangifte, dus per definitie geen slachtofferhulp. (bij mij in de buurt niet in ieder geval)

Zelfs bij fysieke misdaad gebeurd er vaak niets. Een aangifte wegens mishandeling wordt geseponeerd, want de schade is afgehandeld (??) en het is uitgepraat (??). Dit alles wordt besloten nog voordat het slachtoffer hersteld is van de verwondingen.
Hulp van Slachtofferhulp is ook ver te zoeken.

Het lage aantal slachtoffers waaraan hulp is verleend, is echt niet alleen zo laag omdat het om een proef in een regio gaat.
23-11-2022, 09:01 door Anoniem
Door Anoniem: Voor zover je serieus genomen wordt dan.

Het lage aantal slachtoffers waaraan hulp is verleend, is echt niet alleen zo laag omdat het om een proef in een regio gaat.

Hier heb je bewijs van of heb je gewoon zelf een lage dunk van de politie en ben je hier gal aan het spuwen?
25-11-2022, 23:57 door Anoniem
Ik hoop dat je nu niet vraagt om de gegevens van iedereen in mijn omgeving die slachtoffer is geworden (vaak van cybercrime of mishandeling)?

Mijn dunk van de politie is inderdaad tot een dieptepunt gezakt nadat ik in mijn omgeving meerdere malen heb meegemaakt dat de politie alleen maar bezig was met op het slachtoffer in te praten om vooral GEEN aangifte te doen. Want dat gaf zo'n gedoe en de dader (die in deze gevallen bekend was) zou dan een strafblad krijgen (voor zover hij/zij die nog niet had). Dat was blijkbaar zielig en erg. Erger dan dat het slachtoffer in het ziekenhuis belandde.

Wat betreft cybercrime, werden mijn kennissen gewoon voor DOM uitgemaakt. Hun eigen domme fout, niets strafbaars aan.

Met zo'n attitude kun je slachtoffers niet helpen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.