Nog altijd wanen veel ondernemers zich ten onrechte veilig op internet, omdat ze denken dat bij hen betrekkelijk weinig te halen valt. Tegelijkertijd is de dreiging van cybercrime de afgelopen jaren alleen maar toegenomen, zo stelt minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid. Het Actieprogramma Veilig Ondernemen voor de komende vier jaar zal preventie van cybercrime in het bedrijfsleven dan ook als één van de drie hoofdpijlers hebben.
"Cyberweerbaarheid is en blijft in de basis een verantwoordelijkheid van de ondernemer zelf. Overheid en private partijen, zoals de brancheverenigingen, hebben een gezamenlijke rol in het faciliteren van ondernemers door het vergroten van de bewustwording van de risico’s en gedragsverandering te stimuleren", aldus de minister. De maatregelen in het Actieprogramma Veilig Ondernemen 2023-2026 moeten hierbij gaan helpen.
Zo wil het kabinet het Digital Trust Center als landelijk aanspreekpunt voor ondernemers breder onder de aandacht brengen. "Ondernemers hebben behoefte aan eenvoudige, begrijpelijke, niet-tijdrovende en betaalbare ondersteuning van betrouwbare en bekende partners", zo staat het in Actieprogramma. Ook wordt er nauw samengewerkt met brancheorganisaties zoals VNO-NCW en MKB-Nederland.
Concreet zal bijvoorbeeld het DTC ondernemers stimuleren om kwetsbaarheden in hun omgeving te inventariseren, beveiligingsupdates te installeren en malware te voorkomen. Verder wordt er ook gekeken naar aanvullende zaken, zoals het opstellen van handelingsperspectief voor ondernemers die slachtoffer zijn geworden van cybercrime, een agenda voor cyberoefeningen specifiek gericht op niet-vitale bedrijven, het stimuleren van aangiftes bij politie en nader onderzoek naar de aard en omvang van cybercrime tegen ondernemers.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.