image

Politie overweegt beroep tegen boete van Autoriteit Persoonsgegevens

donderdag 22 december 2022, 10:42 door Redactie, 7 reacties

De politie overweegt om in beroep te gaan tegen de boete van 50.000 euro die het gisteren voor de inzet van camerawagens tijdens de coronacrisis van de Autoriteit Persoonsgegevens kreeg opgelegd. Met de rondrijdende auto’s werden gedetailleerde beelden van mensen verzameld en opgeslagen. De politie had echter nagelaten een data protection impact assessment (DPIA) uit te voeren om de privacyrisico's in kaart te brengen en hoe die kunnen worden verholpen.

Daarnaast zou de politie in de openbare ruimte persoonsgegevens verzamelen van grote groepen mensen, die waarschijnlijk niet weten dat er beelden worden verzameld of hoe ze worden gebruikt. Dit is een overtreding van de Wet politiegegevens (Wpg), aldus de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Verder werden er te veel beelden verzameld en opgeslagen, die niet noodzakelijk waren voor de uitvoering van het politiewerk. Ook deze overtreding van de Wpg heeft de politie erkend.

De camerawagens zijn ingezet op grond van artikel 3 van de Politiewet. Daarin staat dat de politie de taak heeft om te zorgen voor de daadwerkelijke handhaving van de rechtsorde en het verlenen van hulp aan hen die deze behoeven. De Autoriteit Persoonsgegevens stelt dat er verschillende opvattingen bestaan over de vraag of inzet van camerawagens voor een langere periode hierop kan worden gebaseerd. De toezichthouder werkt daarom aan normuitleg over dit wetsartikel.

De politie stelt dat het geen analyse van de privacyrisico's heeft gemaakt, omdat het op basis van een snelle, voorlopige risicoanalyse tot de conclusie was gekomen dat dit niet nodig was. Verder merkt de politie op dat de Autoriteit Persoonsgegevens er in het onderzoeksrapport vanuit is gegaan dat artikel 3 van de Politiewet alleen incidentele en kortstondige inzet van camera's door de politie toestaat.

De politie is van mening dat ook langdurige inzet van camera's mogelijk is. "Het gaat immers om de vraag of meer dan geringe inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van betrokkenen wordt gemaakt. Dat hangt steeds af van de omstandigheden van het geval." Naar aanleiding van de aangekondigde normuitleg door de AP laat de politie weten dat het hier graag actief bij betrokken wordt. Verder stelt de politie in een reactie op de boete dat het zich nog beraadt op een eventueel bezwaar tegen de boete.

Reacties (7)
22-12-2022, 11:44 door Anoniem
Politie overweegt beroep tegen boete van Autoriteit Persoonsgegevens
Ook deze overtreding van de Wpg heeft de politie erkend.
Maar Wout, als ik door rood rijd en krijg daar een boete voor, dan is dat toch terecht. Je erkent zelfs de wet te hebben overtreden, maar gedraagt je als een slechte verliezer als je daar bezwaar tegen gaat maken of zelfs maar overweegt om daar bezwaar tegen te maken. Zou de boete terug worden getrokken als ik bezwaarlijk zou aangeven dat het hele kruispunt afgestorven leeg was toen ik door rood reed, ik dacht 't niet.

...artikel 3 van de Politiewet. Daarin staat dat de politie de taak heeft om te zorgen voor de daadwerkelijke handhaving van de rechtsorde en het verlenen van hulp aan hen die deze behoeven.
Daadwerkelijke handhaving is niet het filmen van mensen (om ze dan achteraf te beboeten(¿) al wordt het niet aangegeven hoe ze, na het zien van de overtreding op de illegale video, ze worden geïdentificeerd), maar er tussen te lopen en de mensen aan te spreken op hun gedrag.
en wie waren hier de mensen waarbij jullie hulp aan hebben verleend, lijkt mij meer burgertje pesten want noodwet geeft aan dat je anderhalf meter afstand moest houden.

De politie stelt dat het geen analyse van de privacyrisico's heeft gemaakt, omdat het op basis van een snelle, voorlopige risicoanalyse tot de conclusie was gekomen dat dit niet nodig was.
Of,omdat er geen kennis is hoe een risico-analyse moet worden gemaakt, geen aangewezen persoon heeft die deze functie uit weet te voeren, Wout doet het er wel bij; Maar Wout heeft geen inzicht noch flauw benul om op de website van AP te koekeloeren wat dat precies inhoud -->https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/zelf-doen/data-protection-impact-assessment-dpia#op-welke-manier-moet-ik-een-dpia-uitvoeren-5885
Maar met een voorlopige risicoanalyse tot een snelle conclusie zijn gekomen dat het niet nodig is! Duhhh!!!

Uit het artikel blijkt dat het zelfs voor de politie onduidelijk is wat&wanneer de politie nou wel of niet dingen uit de 'gereedschapkist' mag gebruiken. *zucht*
22-12-2022, 11:48 door Anoniem
De politie stelt dat het geen analyse van de privacyrisico's heeft gemaakt, omdat het op basis van een snelle, voorlopige risicoanalyse tot de conclusie was gekomen dat dit niet nodig was.

Zelfde redenatie als de dader van een plofkraak, die ook het geld opblaast en in vlammen laat opgaan. Ik heb het niet in in handen gehad dus ik mij niets ontvreemd.
22-12-2022, 12:07 door Anoniem
Waarom worden politici niet in de gaten gehouden dan.
Staan zonder blikken of blozen desnoods voor een camera een flink potje te liegen.
Met de mp voorop.
22-12-2022, 12:30 door Anoniem
Soms zie je echt de beroepen die de toekomst echt donker kunnen maken.

Dit is er 1 van.

Als de politie niet moet betalen kunnen ze toekomstige privacy problemen ook gewoon wegvegen door hier naar te refereren.
22-12-2022, 17:36 door karma4
Wat de AP zegt is dat rondkijken in de openbare ruimte voor handhavers verboden is.
De misdadigers fraudeurs op heterdaad kunnen betrappen is een privacy inbreuk.

Hoe lang nog dat deze foute big brother insteek teruggefloten wordt.
22-12-2022, 19:07 door Anoniem
Door karma4: Wat de AP zegt is dat rondkijken in de openbare ruimte voor handhavers verboden is.
De misdadigers fraudeurs op heterdaad kunnen betrappen is een privacy inbreuk.

Hoe lang nog dat deze foute big brother insteek teruggefloten wordt.


Nee, je leest weer eens wat je wilt lezen.

De politiie heeft de volgende overtredingen begaan:

- Met de rondrijdende auto’s werden gedetailleerde beelden van mensen verzameld en opgeslagen.

- De politie had echter nagelaten een data protection impact assessment (DPIA) uit te voeren om de privacyrisico's in kaart te brengen en hoe die kunnen worden verholpen.

- Daarnaast zou de politie in de openbare ruimte persoonsgegevens verzamelen van grote groepen mensen, die waarschijnlijk niet weten dat er beelden worden verzameld of hoe ze worden gebruikt. Dit is een overtreding van de Wet politiegegevens (Wpg).

- Verder werden er te veel beelden verzameld en opgeslagen, die niet noodzakelijk waren voor de uitvoering van het politiewerk. Ook deze overtreding van de Wpg heeft de politie erkend


Ook de politie mag de wet niet overtreden. Daar bestaat geen wet of grondwet voor.
Jammer maar helaas. Geen sigaar.


Het is schokkend hoe slecht de politie zich aan de wet houdt. Eb daar door anderen op gewezen moet worden (met een boete).
En dwe politie heeft nog een voorbeeldfunctie ook.
Dus wat moeten we hier van leren: Dat je de wet overtreden mag, als je maar niet gepakt wordt?
(het onofficiele VVD motto)

Blauw op straat, waarbij de agent de pappenheimers zijn wijk en buurt kent, werkt beter dan ver af van de burger staan.

Maar de afgelopen decennia zien we alleen maar schaalvergroting en minder personeel (op straat).
Dat is het effect van decennia lang VVD op het Ministerie van Justitie.
28-12-2022, 12:35 door Anoniem
De politie is van mening dat ook langdurige inzet van camera's mogelijk is. "Het gaat immers om de vraag of meer dan geringe inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van betrokkenen wordt gemaakt. Dat hangt steeds af van de omstandigheden van het geval."

Nee, dit zet de deur open voor serieel inbreuk op privacy. Een lappendeken maatregel en dat is in het recht / openbaar bestuur een vorm van onbehoorlijk bestuur. Zoals ook de tijdelijke coronawet niet met lappendeken maatregel steeds verlengd mocht worden. Omdat er een lappendeken maatregel in het spel is kon de politie-leiding zelf ook wel weten dat deze actie niet door de beugel kan!

Ik vraag me daarom ook af waar het normatieve geweten voor het algehele beginsel van behoorlijk bestuur bij de politie is gebleven.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.