• https: is het communicatieprotocol;
• linkadreshier.hu is de domeinnaam, die identificeert de server waarmee je webbrowser contact maakt;
• to/index.php geeft aan welke webpagina wordt opgevraagd;
• EPRER=10 is een parameter voor die webpagina.
Een uitgebreidere beschrijving voor URLs in het algemeen kan je op Wikipedia vinden:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Uniform_Resource_LocatorEPRER=10 wordt inderdaad een query genoemd, maar het is aan de webserver om te bepalen wat die ermee doet, en dat gebeurt op de server.
Er wordt hoe dan ook iets uitgevoerd op jouw machine, maar dat is niet wat in die URL staat. De webserver stuurt als reactie op zo'n URL HTML naar je pagina. De HTML bevat tekst, opmaak, scripts, links naar meer opmaak en meer scripts, naar afbeeldingen, video's etc. Op jouw machine worden al die zaken omgezet in de pagina zoals je die je ziet. Dat wordt in ieder geval op jouw machine uitgevoerd. Als er scripts in de pagina zitten of worden geladen (wat bij de meeste websites zo is) worden ook die op jouw machine uitgevoerd, tenzij je ze via browser-add-ons blokkeert.
De URL bevat niet al die dingen, dat is alleen maar een manier om tegen de server te zeggen welk stukje van de totale inhoud van de website je wilt zien. Dat is maatwerk per website, de bouwers ervan bepalen hoe dit allemaal in elkaar zit.
En een query op jouw systeem? Technisch gesproken is het antwoord daarop: ja, maar ik kan me voorstellen dat het antwoord nee is bij waar jij aan denkt bij een query.
Die technische kant is dat een webbrowser van alles bijhoudt in een setje databases. Hij houdt bij welke webpagina's je hebt bezocht (de browse-historie), en nog allerlei informatie daar rondomheen. Dat leidt tot queries op die databases, maar dat is niet iets om je zorgen om te maken.
Webpagina's kunnen aan je browser vragen om gegevens voor ze op te slaan, in de vorm van cookies, en sinds HTML versie 5 ook uitgebreidere opslag. De browser zorgt dat een website alleen aan gegevens kan komen die die zelf eerst heeft opgeslagen. Ook dat levert queries die op op jouw systeem worden uitgevoerd, maar ze zijn beperkt tot de genoemde opslag. Omdat cookies en dergelijke voor tracking gebruikt kunnen worden is dit niet meer helemaal onschuldig. Er bestaan allerlei add-ons voor browsers die de mogelijkheden van websites beperken.
Ik vermoed dat je bij een query op jouw systeem dacht aan een website die lekker in alles wat jij op je harde schijf hebt staan kan gaan grasduinen. Dat kan een website niet. Moderne browsers passen zelfs allerlei sandbox-technieken toe om de kans te minimaliseren dat eventuele bugs in hun code het toch mogelijk maken. Tegen dat soort bugs wapen je je met de bekende adviezen: houd je software up-to-date, installeer niet zomaar alles, draai antivirus-software etc.
En al die verschillende soorten queries op jouw computer hebben niets te maken met de query-string in een URL. Die bevat informatie waarmee op de server wordt bepaald wat er precies voor jouw verzoek moet worden gedaan.