image

ACM: onderzoek naar gemeenten die broncode aanbieden niet in maatschappelijk belang

dinsdag 3 januari 2023, 13:32 door Redactie, 12 reacties

Het is niet in het maatschappelijk belang om gemeenten te onderzoeken die broncode van opensourcesoftware aanbieden, zo stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Dat heeft het bezwaar van softwareontwikkelaar Bloqzone tegen een eerder besluit om geen onderzoek naar deze gemeenten te doen ongegrond verklaard. De zaak in kwestie gaat over de broncode van de software ID Contact, dat wordt gebruikt om mensen te identificeren die contact met de gemeente opnemen.

ID Contact is een samenwerking van de gemeenten Arnhem, Nijmegen en de Drechtsteden en de Belastingdienst, Logius, Sociale Verzekeringsbank, Hogeschool Arnhem-Nijmegen en de Radboud Universiteit. Volgens Bloqzone, dat een soortgelijke oplossing ontwikkelde, overtreden gemeenten met het aanbieden van de broncode van de software de Wet Markt & Overheid (Wet M&O). Bij het aanbieden van ID Contact berekenen gemeenten volgens de softwareontwikkelaar integrale kosten niet door aan afnemers. Hierdoor wordt Bloqzone naar eigen zeggen benadeeld in zijn concurrentiepositie.

Bloqzone bedacht een manier van geïdentificeerd communiceren op basis van het identiteitsplatform "I Reveal my Attributes" (IRMA). Het doel is om op afstand vast te stellen of iemand daadwerkelijk is wie diegene beweert te zijn om vervolgens een telefonisch gesprek met de overheid of een bedrijf te voeren. Eind 2021 diende Bloqzone een handhavingsverzoek bij de ACM in, waarin het stelde dat de gemeenten in kwestie een economische activiteit uitvoeren waarvoor niet de werkelijke kosten in rekening worden gebracht.

In een besluit stelt de toezichthouder dat het meer verzoeken om handhaving en signalen over mogelijke overtredingen ontvangt dan zij gezien haar capaciteit kan onderzoeken. De ACM moet naar eigen zeggen dan ook prioriteiten stellen, wat het doet op basis van prioriteringsbeleid. Aan de hand daarvan worden handhavingsverzoeken beoordeeld. Zo wordt onder andere gekeken of door eventueel optreden potentiële schade en maatschappelijke schade kan worden voorkomen of beperkt.

Bloqzone claimt dat het door het vrijgeven van de broncode wordt geraakt in de concurrentiepositie, omdat andere partijen die kunnen hergebruiken. Volgens de softwareontwikkelaar hebben de gemeenten hierdoor de Bloqzone-applicatie op de markt weggeconcurreerd. De ACM stelde dat het aanbieden van de broncode geen schadelijke effecten voor de "consumentenwelvaart" heeft en dat het delen van de broncode niet door een handhavingsverzoek kan worden voorkomen.

De ACM besloot dan ook geen nader onderzoek in stellen. Daarop diende Bloqzone bezwaar in bij de toezichthouder, maar die oordeelt dat het vorig jaar een juist besluit heeft genomen. Handhaving is niet opportuun en niet in het maatschappelijk belang, aldus de ACM vandaag. "Omdat open source delen van broncode over het algemeen veel maatschappelijke voordelen heeft, zijn er geen aanwijzingen dat de goede marktwerking in het geding is gekomen. Optreden door de ACM is daarom niet in het maatschappelijk belang."

Verder stelt de toezichthouder dat er geen aanwijzingen zijn voor schadelijke gevolgen voor de consumentenwelvaart. Ook noemt de ACM het niet doeltreffend en doelmatig om nader onderzoek te doen en eventueel op te treden tegen de gemeenten in kwestie. Bloqzone kan nog bij de rechtbank beroep tegen de beslissing van de ACM aantekenen.

Reacties (12)
03-01-2023, 14:00 door Open source gebruiker
Wat is Blocqzone toch een simpel sneu volk, je ontwerpt iets in de hoop dat er gemeenten belangstelling voor hebben, nu dat niet is, gaan ze janken.

Gevalletje gegokt en verloren.
Los daarvan weer zo' n club die privacy van burger als verdien model maakt.
03-01-2023, 14:09 door Anoniem
Vrij geïnterpreteerd: Ga maar naar de rechter want wij (ACM) verdedigen consumentenbelangen en hebben geen zin om over het vrijgeven van een beetje broncode door gemeenten politieagentje te willen spelen.
03-01-2023, 14:28 door Anoniem
Het had erger gekund... Er zou een instantie of rechter kunnen zijn geweest die zo'n clubje zou willen helpen en hiermee open source per direct verbiedt.
03-01-2023, 16:22 door Anoniem
Door Anoniem: Het had erger gekund... Er zou een instantie of rechter kunnen zijn geweest die zo'n clubje zou willen helpen en hiermee open source per direct verbiedt.
Dat kan een rechter niet zomaar zelfstandig besluiten.
Een rechter gaat dsn te rade bij de wets teksten en verklaart of een derfelijk verzoek strijdig is met die afspraken of niet....
03-01-2023, 17:27 door Anoniem
Ironisch, want de IRMA-code is immers toch ook open source?
03-01-2023, 17:29 door Anoniem
Door Anoniem: Het had erger gekund... Er zou een instantie of rechter kunnen zijn geweest die zo'n clubje zou willen helpen en hiermee open source per direct verbiedt.
Leer eens hoe de Nederlandse rechtsorde werkt!
03-01-2023, 19:21 door Anoniem
Ik kan me niet voorstellen dat er zo veel gemeenten zijn die afzien van de aanschaf van een commerciele oplossing, enkel en alleen omdat er een open source oplossing "gratis" beschikbaar is. Gemeenten zijn geen hobbyisten.
Kan zijn dat gemeenten een open source oplossing prefereren, maar dat doen ze dan niet omdat die "gratis" is.
03-01-2023, 21:28 door Ron625
In Nederland heeft de maker van de software meestal ook de auteursrechten en is dan dus eigenaar.
In België is het regel, dat in opdracht van een overheid ontwikkelde software automatisch OpenSource is.
Tenslotte wordt de software gemaakt voor (of door) een overheid en betaald door de belasting betaler.
Het is dus logisch, dat "het volk" dan ook de eigenaar is van de software, tenzij de veiligheid in gevaar kan komen, door het vrijgeven van deze software.
03-01-2023, 22:18 door johanw - Bijgewerkt: 03-01-2023, 23:10
Dat doet me denken aan het bedrijf dat "Aeviewers" bedacht en wilde dat de overheid hun leeftijdsscanner verplicht stelde in supermarkten voor alcohol verkoop. De supermarkten hadden daar geen zin in en de rechter ging gelukkig ook niet mee in die poging tot gedwongen winkelnering.
03-01-2023, 23:15 door Open source gebruiker
Dat gemeentes samenwerken op gebied van software is niks nieuws;
https://www.computable.nl/artikel/opinie/magazine/6796581/5215853/de-stille-revolutie-binnen-de-overheid.html
04-01-2023, 09:09 door Anoniem
Door Ron625: In Nederland heeft de maker van de software meestal ook de auteursrechten en is dan dus eigenaar.
In België is het regel, dat in opdracht van een overheid ontwikkelde software automatisch OpenSource is.
Tenslotte wordt de software gemaakt voor (of door) een overheid en betaald door de belasting betaler.
Het is dus logisch, dat "het volk" dan ook de eigenaar is van de software, tenzij de veiligheid in gevaar kan komen, door het vrijgeven van deze software.

Dat doen ze dan in België een heel stuk beter. Dat komt misschien omdat Belgen vaker uitgelachen zijn.

Ik heb al lang geleden geleerd dat je je beste concurrent nooit uit moet lachen. Als nou iets motiveert om me daarna langs alle kanten in te halen dan is dat het wel. Ook met afzeiken en sneren ben je dan jezelf regelrecht je eigen graf in aan het prijzen.
04-01-2023, 11:56 door Anoniem
Door Ron625:
In België is het regel, dat in opdracht van een overheid ontwikkelde software automatisch OpenSource is.
.

Vertel ons meer, aub!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.