Deze en volgende week vinden er besprekingen plaats over het cybercrimeverdrag van de Verenigde Naties, maar het voorstel dat nu op tafel ligt vormt een serieuze bedreiging voor de vrijheid van meningsuiting, privacy en de legitieme werkzaamheden van journalisten, klokkenluiders, activisten en anderen, zo stelt de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF dat bij de onderhandelingen is betrokken.
Vorig jaar mei maakte de Europese privacytoezichthouder EDPS ook al zijn zorgen kenbaar en waarschuwde dat het verdrag de bescherming van fundamentele rechten van personen kan aantasten. Het verdrag gaat onder andere over de juridische samenwerking bij de bestrijding van cybercrime. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om het uitwisselen van persoonsgegevens. Ook wordt omschreven wat als misdrijf moet worden aangemerkt en wat onder cybercrime valt.
Volgens de EFF zullen onder de huidige brede, ongedefinieerde en subjectieve termen ook de vrijheid van meningsuiting, nieuwsverslaggeving, protesten en meer vallen. Daarnaast maakt de EFF zich zorgen over het toevoegen van "te brede en ongedefinieerde concepten" waardoor surveillancemaatregelen mogelijk worden, alsmede bepalingen die encryptie kunnen ondermijnen.
"Het voorgestelde VN-cybercrimeverdrag heeft de potentie om strafrecht en -procedures wereldwijd te herschrijven, nieuwe misdrijven toe te voegen en nieuwe politiebevoegdheden te introduceren voor zowel binnenlandse als internationale onderzoeken, die de rechten van miljarden mensen wereldwijd raken", waarschuwt de EFF. De burgerrechtenbeweging zegt dat het zich de komende twee weken zal inzetten om ervoor te zorgen dat het nieuwe conceptvoorstel aansluit op de principes en standaarden die fundamentele rechten beschermen, waaronder de vrijheid van meningsuiting.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.